Gå till innehåll

Vår webbkarta har flera lager och innehåller nyttig information för våra besökare.

Länka till webbkartan

När du ska länka till webbkartan, t.ex. från en parksida för att visa var parken finns – leta upp rätt plats och zooma in så att man ser var i kommunen området är, men inte så nära så att man inte får något sammanhang ... Om kartpunkten som du ska visa finns i ett lager kan du markera lagret, så syns punkten på platsen. Se till att platsen är centrerad i fönstret och klicka på "Kopiera" under "Funktioner" – "Dela" (om inte platsen är centrerad finns risk att platsen inte syns i mobilvy). Kopiera inte adressen uppe i adressfältet, då blir det fel.

Oftast länkar vi till webbkartan via en actionlänk, se t.ex. parksidor och förskolesidor.

Instickskarta på sida

Genom att du använder dig av modulen Karta, som ligger i modullistan under kategorin Övriga, kan du infoga en karta direkt på en sida.

Observera att det bara går att lägga in en instickskarta per sida!

För att infoga en karta behöver du först gå till Örebro kommuns webbkarta som finns på adressen karta.orebro.se.

På webbkarta väljer du att tända det lager som du vill ska synas på kartbilden på sidan. I exemplet har jag använt mig av kartan över kommunens återvinningscentraler. När du zoomat in och ser kartnålarna maximerar du menyvalet Funktioner och sedan verktyget Dela. Här hittar du länken som ska infogas i kartmodulen. Kopiera den genom att klicka på knappen Kopiera.

Under fliken Dela, som ligger under menyvalet funktioner, hittar du kartlänken som ska infogas i kartmodulen.

När du har kopierat länken går du till den sida där du vill infoga karta och väljer att öppna modulen Karta.

Förstora bilden

I den ruta som öppnas får du välja tre inställningar för kartan: Bredd, Höjd och Karta. Bredd och höjd är storleken på kartan. I exemplet har jag valt den rekommenderade storleken för bilder på extra- och gymnasiewebbarna, men du kan alltså ange en annan storlek.

Under inställningen Karta klistrar du in adressen du kopierat från webbkartan. Sedan klickar du på OK för att visa kartan på sidan.

Exempel på karta

Maxbredden anpassar sig

Tänk på att kartans bredd aldrig kommer att överstiga maxbredden på den yta du infogar kartan i. Om du infogar kartan i en layout som har bredden 400 pixlar och du anger att kartans bredd ska vara 850 pixlar kommer kartans bredd att bli 400 pixlar.

Responsiv karta med HTML-modul

En negativ sak med kartmodulen i Sitevision är att den inte är responsiv (bortsett från bredden, om du sätter en bredd större än 100 %). Detta går att lösa genom att använda sig av HTML-modulen. Detta är en lite krångligare lösning, men fungerande.

HTML-kod att klistra in i HTML-modulen

<style>.map-responsive{overflow:hidden; padding-bottom:56.25%; position:relative; height:0;} .map-embedded {left:0; top:0; height:100%; width:100%; position:absolute;}</style>

<div class="map-responsive" id="embeddedmap"></div>
<script type="text/javascript" src="https://karta.orebro.se/js/minimap.js?div=embeddedmap,i=externkarta2,z=1,c=59.274038;15.206795,b=-1,l=22"></script></div>

Efter att du har klistrat in koden i HTML-modulen ersätter du den fetmarkerade och kursiva delen ovan med motsvarande del från adressen du kopierat från karta.orebro.se (se bilden ovan, där adressen kopieras från kartans dela-funktion. Det är allt från och med i=externkarta som ska ersättas i HTML-koden ovan.

Resultatet kommer att se ut som på denna sida, där proportionerna hålls när sidan skalas om.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Webbmanual & webbriktlinjer

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se