Gå till innehåll
 • Start
 • / Krisruta på gymnasiewebbarna

Krisruta på gymnasiewebbarna

Precis som på orebro.se går det att aktivera en krisruta även på gymnasiewebbarna. Klartecken ska ha getts från Meta, Anna-Lena, Malin eller tib. Du kan välja att aktivera en krisruta på alla skolor, utvalda skolor eller endast en skola.

Publicera krisruta som visas på gymnasiewebbar

 1. Logga in på gymnasieskolor.orebro.se/login.
 2. Om krisen endast gäller EN skola, börja med att skapa en vanlig webbnyhet med information om krisen i skolans nyhetsarkiv och publicera ut den. Skolornas nyhetsarkiv ligger under "Om skolan". Ska krisrutan visas på alla eller flera skolor, gå direkt till punkt 3.
 3. Du skapar krisrutan som visas högst upp på varje sida genom att skapa en nyhet i det gemensamma arkivet "Krisruta", se bild nedan. Välj mallen "Krismeddelande". Se till att rubriken har formatmallen "Rubrik H1", att ingressen har formatmallen "Ingress" och att brödtext har formatmallen "Brödtext". I krisrutan kommer rubrik och ingress visas.

  Om krisen gäller endast en skola räcker det med att i denna artikel skriva in Rubrik och Ingress. Övrig information ska finnas i webbnyheten du inledde med att skapa i skolans nyhetsarkiv (punkt 2).
 4. I krisrutan finns länken "Mer information". Om du inte pekar ut en länk kommer krisrutan automatiskt länkas till krisnyheten du just nu håller på att publicera.

  Finns krisinformationen någon annanstans länkar du istället till den. Det gör du genom att högerklicka på artikeln, välja Egenskaper, sedan Metadata och därefter leta upp metadatafältet "Krismeddelandelänk" och peka ut nyheten eller sidan som krisrutan ska länka till. Om krisen endast berör en skola så är det så här du länkar till den webbnyhet du inledde med att göra i punkt 2.

 5. Under metadata väljer du även om krisrutan ska visas på alla gymnasiewebbar eller endast utvalda. Det gör du genom att högerklicka på artikeln, välja Egenskaper, sedan Metadata och leta upp metadatafältet "Krismeddelande: sajtval".
  1. Om du vill visa krisrutan på ALLA webbplatser bokar du ur Ärv värde.
  2. Om du vill visa krisrutan på utvalda webbplatser bockar du ur rutan Ärv värde och lägger till de skolor där krisrutan ska visas.
 6. Slutför publiceringen.

Avpublicering av krisnyhet

Högerklicka på krisruta-artikeln och välj "Avpublicera". Själva nyheten kommer då att finnas kvar men inte den gula krisrutan.

Skärmdump från SiteVision på avpublicering av krisruta

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Webbmanual & webbriktlinjer

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se