Massor av gamla Örebrobilder på webben

Nu lanseras stadsarkivets digitala bildarkiv på kommunens webbplats. I bildarkivet finns nära 19 000 fotografier från gångna tiders Örebro med omgivningar, arbetsplatsbilder, skolfoton m.m. 

Nu lanserar stadsarkivet sitt bildarkiv på kommunens webbplats orebro.se. Det innebär att du kan sitta hemma och titta på arkivets fotografier, ladda ner och skriva ut dem om du vill. I bildarkivet finns drygt 19 000 fotografier från 1860-tal till och med 1970-tal.

Omgivningar, porträtt och arbetsplatsbilder

Fotografierna i bildarkivet är från gångna tiders Örebro med omgivningar, arbetsplatsbilder, skolfoton m.m. De är tagna av såväl yrkesfotografer som amatörer.

Drottninggatan på 1930-talet. På bilden syns bl.a. Vävaregården som nu finns i Wadköping.

- Bilderna kommer allt från privata samlingar som har lämnats in till kommunens egna dokumentationer över exempelvis byggnader innan de rivits eller byggts om, förklarar Lars-Åke Madelid, projektledare.   

Totalt har stadsarkivet över en halv miljon bilder, varav över 90 000 fotografier är inskannade, och fler kommer att läggas in i bildarkivet efterhand.   

- Vi vet att intresset för arkivbilder är stort och vi är nu glada över att fler kan ta del av stadsarkivets bilder via webben, säger Lars-Åke Madelid.

Drottninggatan på 1930-talet. På bilden syns bl.a. Vävaregården som nu finns i Wadköping.

Sökbara bilder I bildarkivet är bilderna indelade i olika kategorier och är sökbara. De kan visas i olika storlekar och laddas ner direkt och användas för privat bruk. Genom ett särskilt tema lyfts vissa bilder i arkivet upp och temat ändras några gånger per år. Just nu är temat: gamla söder. Det saknas uppgifter om en del bilder och besökaren kan själv kommentera bilderna och skicka in i bildarkivet genom "bildfrågan". Varje månad lyfts en särskild bild ur bildarkivet upp och presenteras under "Månadens bild" på www.orebro.se/stadsarkivetlänk till annan webbplats Stadsarkivets förhoppningar är också att det längre fram även kommer att bli möjligt att ta del av inscannade historiska dokument och ljudfiler och filmer från gamla Örebro via webben. Länk till bildarkivet

Sökbara bilder

I bildarkivet är bilderna indelade i olika kategorier och är sökbara. De kan visas i olika storlekar och laddas ner direkt och användas för privat bruk.,Genom ett särskilt tema lyfts vissa bilder i arkivet upp och temat ändras några gånger per år. 

Det saknas uppgifter om en del bilder och besökaren kan själv kommentera bilderna och skicka in i bildarkivet genom "bildfrågan".  

Stadsarkivets förhoppningar är också att det längre fram även kommer att bli möjligt att ta del av inscannade historiska dokument och ljudfiler och filmer från gamla Örebro via webben.

Ursprungligen publicerad 2009-04-30.

Senast uppdaterad:

Publicerad: