Mänskliga rättigheter

Händer i en cirkel

Årets skolavslutning på Adolfsbergsskolan 7-9 hade temat mänskliga rättigheter. Många av mina elever kan inte tänka sig att stå upp inför andra människor och uppträda och har därför inte tidigare haft möjlighet att bidra till den gemensamma skolavslutningen. Men detta år hade vi bestämt oss för att inkludera fler elever i skapandet av en skolavslutning för alla. Min Elevens val grupp fick som uppgift att jobba med dekorationer och en utställning utifrån temat.

Tillsammans läste vi texter och såg filmer som berörde ämnet. Författarna var alltifrån Mandela och Palme till Robert Broberg. Vi diskuterade texterna och valde ut citat som eleverna ville lyfta fram. Dessa skrev de sedan med svart vattenfärg på målningar de gjort.

Vi tillverkade planscher där vi skrev upp de mänskliga rättigheterna. Vi skrev texterna på datorn och målade dem sedan med akvarellfärg.

Vi inspirerades också av bilder vi hittade på nätet och fotograferade våra händer i liknande kombinationer för att föra fram budskapet. Dessa bilder redigerade eleverna sedan direkt i iPadsen med appen Superphoto.

Sen letade vi siluettbilder på nätet av ungdomar som höll varandra i hand. Vi projicerade dessa på en målning av regnbågen som vi gjort på ett stort spännpapper. Vi ritade av konturerna med blyerts och la den sedan på golvet för att måla siluetterna svarta med flaskfärg.

Kombinerat med detta enades vi kring budskapet ”Olika men lika mycket värda” som vi ville skriva stort på scenen. Eleverna tillverkade varje bokstav separat på ett A3 papper med akvarellfärg. De fyllde i konturerna med svart och sedan laminerade vi dem.

Utställningen och scendekorationerna fick mycket uppmärksamhet och eleverna som jobbat med dem fick känna att de skapat något som andra uppskattade. Och precis som i ett av de citat eleverna valde ut till utställningen så kunde de delta på sitt eget sätt, genom att vara sig själva.

I wasn´t born to fit in, I was born to be me myself.

Bildspel med några av elevernas bilder

 

/Ida Björklund, Adolfgsbergsskolan 7-9

Senast uppdaterad:

Publicerad: