Ett varv runt huset

Barn som springer ett varv runt ett hus

Har ni sett killen eller tjejen som när alla andra har lektion springer ett varv runt skolan, utan jacka och med håret flygande. Har ni själva uppmuntrat eleven med spring i benen och svårt att koncentrera sig till detta? Jag har det i alla fall. Försökt att ge eleven en strategi för att hen ska kunna koncentrera sig bättre, för att hen inte ska störa de andra i gruppen. Men vad den egentliga orsaken är till att hen inte kan koncentrera sig, har jag funderat över det? Kanske hen inte hinner äta frukost på morgonen för att kunna följa lillasyster till dagis? Kanske hen inte kan koncentrera sig i klassrummet för att det låter för mycket? Om det är orsaken hjälpte det inte hur många varv hen än springer runt skolhuset, frisk luft och motion mättar inte. Ett varv runt huset i full fart gör inte heller att det som låter i klassrummet försvinner.

Att byta perspektiv, att titta med olika glasögon på elever i skolsvårigheter handlar den första delkursen i min speciallärarutbildning om. Att vidareutbilda sig till speciallärare efter att ha varit yrkesverksam lärare i 15 år är en fantastisk möjlighet. Att få ta del av forskning och föreläsningar kring specialpedagogik och att få diskutera det tillsammans med andra. Att kunna härleda det jag läser till egna erfarenheter, att få inspiration till utveckling, att få fylla på verktygslådan med nya sätt att tänka på det får mig att växa på ett helt annat sätt än när jag utbildade mig till lärare helt utan praktisk erfarenhet direkt efter gymnasiet.

Det bästa av allt med utbildning är att jag har kvar en fot i praktiken. Nu ska jag tillbaka till mina elever och kolleger, på näsan har jag ett par nya glasögon genom vilka vi kan titta och utveckla vår undervisning.

/Ida Björklund

Senast uppdaterad:

Publicerad: