Gå till innehåll
Sök
meny

Praktiknära forskning kan bedrivas inom ramen för nationella verksamheter, till exempel ULF och Ifous, eller regional samverkan. Ett samarbete mellan forskare och förskola/skola i form av praktikutvecklande forskning stärker verksamheternas professioner och bidrar till professionsutveckling. Här kan du läsa mer om praktiknära forskning och om de projekt som pågår och har pågått i Örebros förkolor och skolor.

Praktikutvecklande och praktiknära forskning utgår från verksamheternas behov av ny kunskap. Forskningen bedrivs för och med förskolor och skolor och är ett samarbete mellan forskare och förskolans och skolans professioner.

Målet är att utveckla och förbättra undervisningen inom skolan för att öka elevernas och förskolans måluppfyllelse. Forskningsfrågor utformas utifrån yrkesverksammas behov av kunskap om lärande och undervisning inom specifika ämnen eller områden. Dessa frågor kan handla om lärar- och förskolläraryrket, undervisningspraktiken eller undervisningsmetoder.

Forskningen avser kunskap som är direkt användbar i verksamheten och som kan bidra till att stärka utbildningens vetenskapliga grund. Denna typ av forskning är avgörande för att stärka den vetenskapliga basen i skolan och för att minska klyftan mellan forskning och praktiskt arbete i skolorna.

Aktionsforskning

Ett exempel på en denna typ av forskning är aktionsforskning. Aktionsforskning syftar till att förstå och förbättra praktiken utifrån ett vetenskapligt förhållningssätt. Det handlar också om att skaffa sig kunskap om hur en sådan förbättring går till och vad som händer under arbetets gång. På så sätt möjliggör aktionsforskning ett vetenskapligt kunskapande samtidigt som det bidrar till konkreta förbättringar.

Utveckling, lärande och forskning (ULF)

Regeringens satsning på praktiknära forskning, kallas ULF-avtal (Utveckling, Lärande och Forskning). Satsningen syftar till att ”utveckla och pröva olika modeller för samverkan mellan lärosäten och huvudmän inom skolväsendet kring praktiknära forskning så att forskningen i högre grad ska svara mot skolväsendets behov.”

Pågående ULF-projekt i Örebros förskolor och skolor

Ifous

Ifous står för "Innovation, forskning och utveckling i skola och förskola" och är ett fristående forskningsinstitut som drivs som en ideell förening. Ifous uppdrag är att vara en nationell plattform för skolans FoU-arbete och att ge stöd i utvecklingen av en utbildning som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.

Örebro kommun är medlemmar i Ifous och Örebros förskolor, skolor och huvudman deltar och har deltagit i FoU-program som starkt bidragit till utveckling av verksamheterna.

Övriga länkar om praktikutvecklande och praktiknära forskning

Skolforskningsinstitutet - verkar för att undervisningen i förskolan och skolan bedrivs på vetenskaplig grund.

Forskul - publicerar forskningsresultat som ska ge lärare inom skolväsendet teoretiska och praktiska redskap för att öka förutsättningarna för barn och elevers lärande.

Publikationer från olika praktiknära forsknings- och utvecklingsprojekt (FoU), som har genomförts i samverkan mellan forskare på Örebro universitet och förskole- och skolverksamhet och skolhuvudmän. Hittar du på ORU:s webbsida

Externa resurser för praktikutvecklande forskning på Örebro universitets webb. Här finns exempel på tidskrifter som till exempel. publicerar artiklar av intresse för praktikutvecklande forskning.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Pedagog Örebro

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se