"Tänk att få ett pris för att du anses göra ett jobb bra, ett jobb som du tycker så mycket om att göra"!

Den 2:a december i skolans matsal, mitt i lärarvardagen och med en disktrasa i handen så blev jag överraskad med att jag vunnit det pedagogiska priset 2019, i kategorin grundskola/grundsärskola. Det kändes helt ofattbart och jag förstod först ingenting …Tänk att få ett pris för att du anses göra ett jobb bra, ett jobb som du tycker så mycket om att göra! 

En delegation bestående av politiker och Pedagog Örebro kom på led tillsammans med skolans kansli. Det kändes helt ofattbart. Jag förstod först ingenting … jag hade inte ens vågat hoppas på att jag skulle vinna bland alla nominerade i min kategori. Förra året satt jag på läktaren rörd med gåshud när priset delades ut. Jag är stolt, glad och tacksam. Tänk att få ett pris för att man anses göra ett jobb bra, ett jobb som man tycker så mycket om att göra!

Jag arbetar på en fantastisk skola, Brunnsskolan, där vi försöker använda oss av varandras styrkor och arbetar i lag. Jag har också haft fördelen att få ha otroligt bra chefer, Susanne Sandberg, Johanna Ballhausen Jonsson och Anne Karlström, som vågat satsa på mig och vågat låta ”jag vara jag” …

De har peppat mig att utvecklas men även lyft mig och stöttat mig i det jag är bra på. Jag har försökt att ta vara på alla möjligheter jag fått, skapat eller sett, även om jag ibland undrat vad 17 jag gett mig in i. Jag är så tacksam för allt som mina gamla och nuvarande elever lärt mig, alla fina relationer och samarbeten med vårdnadshavare och mina kollegor, både på skolan och på sociala medier. Det är lätt att vara bra tillsammans och de är en del i att jag fått detta pris! Ett stort tack till alla mina kollegor som har delat min glädje.

"Wow" vilka ord

Emma, du har en otrolig förmåga att skapa relationer till eleverna för att identifiera olika utvecklingsområden som varje enskild elev har …”

Detta var en del av motiveringen. Wow! Vilka ord … Att se varje elev och stötta dem i sin utveckling kan vara en utmaning, men en rolig sådan. Att se elever utvecklas är oslagbart!

Jag försöker att ha en fingertoppskänsla, skapa relation och vara tydlig med krav och förväntningar genom att få alla elever att förstå vad som förväntas av dem. Ibland måste jag bara hitta den lilla, lilla ingång som krävs för att nå, locka och motivera eleven till att vilja lära och ingå i ett sammanhang.

Ibland tar det längre tid och ibland behöver man samarbeta med fler kompetenser som finns på skolan. Men lika viktigt är det att få en samsyn med elevens vårdnadshavare för att kunna stötta hela eleven. Samarbetet med vårdnadshavare är ibland avgörande och något jag värnar om, med elevens bästa i fokus. Som lärare finns det ingen användarmanual att följa utan man måste i alla situationer göra sitt bästa för att agera professionellt även när huvudet yr av potentiella utfall … Med erfarenhet så blir detta såklart lättare.

Vill avsluta med att hylla alla lärare!

Jag vill avsluta bloggåret med att hylla alla lärare! Du är viktigt, du kan göra skillnad, du behövs, du betyder något för dina elever och du har ett av de viktigaste yrken man kan ha.
Heja dig som lyckats med att både lära ut, trösta, peppa, förmana och skratta med dina elever under samma dag, du som grubblar på hur du ska få någon att hitta sin lust att lära eller jobba på sin självkänsla. Du är viktig! Heja dig som inte alltid genomför perfekta lektioner och som knappt hunnit kissa på hela dagen. Kom ihåg att ta lite fler pauser nästa termin och att du inte är ensam om att lektioner inte blir som du tänkt. Heja dig som nyligen tagit examen och som gör allt för första gången. Kom ihåg att det finns något som heter ”gott nog!”. Heja dig som går till jobbet varje dag med positiv energi och som löser dagen trots vikariebrist nu i sjukdomstider.

Det positiva sprider sig som ringar på vatten. Heja dig som engagerar dig och gör något litet extra, du kommer kanske inte alltid att få veta det eller få ett tack för det, men du gör större skillnad är nu tror! Heja dig som mitt i vardagsstressen ger kollegorna ett leende korridoren. Det kan lyfta någons dag. Heja dig som skrollar nätet och stressar upp dig över allt som alla andra hinner och gör. Kom ihåg att det kallas additionsstress och att alla inte gör allt. Många gör något men du lägger ihop alla till en som gör allt. Heja alla er som valt läraryrket! Snart är det ett par veckors ledigt att se fram emot för att hämta ny energi!

Anna och Philips lärarpodcast

Tack för att ni läser!

Tack för att ni läser och hoppas att ni fortsätter att följa min blogg här på Pedagog Örebro nästa termin. Vilken termin detta har varit! Podinspelning, blogginlägg, börjat jobba en dag i veckan på lärarutbildningen på Örebro Universitet och toppat detta med ett pedagogiskt pris. Magiskt!

Allt detta uppepå allt annat roligt och utvecklande som sker på min arbetsplats Brunnsskolan varje dag tillsammans med mina elever, kollegor och vårdnadshavare!

Ha ett skönt lov så hörs vi nästa år!

Emma @kunskap_gladje_trygghet

Senast uppdaterad:

Publicerad: