Frustration kring avtal för digitala hjälpmedel

Digitala plattformar kan ibland förgylla vår lärarvardag och öka måluppfyllelsen hos elever. Det är ett bra komplement till övrig undervisning. Kommunen har nu tagit bort möjligheten att teckna egna avtal då allt ska skötas centralt. Det innebär att många skolor just nu saknar relevanta digitala hjälpmedel. Jag och många kollegor känner frustration över är att digitala hjälpmedel plockats bort utan att man tagit hänsyn till vad som händer ”på golvet” för oss som står där utan under övergångsperioden.

På vår skola, som så många andra, så har vi bland annat haft Bingel och Skolplus sen urminnes tider känns det som. Lärarhandledningar och uppgifter till Sanomas läromedel finns på Bingel. Vi har exempelvis Robin läsebok och arbetsbok och digitala lärarhandledningen till den finns endast på Bingel. Där går vi bildpromenader innan läsningen, där tittar vi på högfrekventa ord och samtalar om ord och fraser. Texten finns inläst på alla 3 nivåer så att de som behöver även kan lyssna till texten flera gånger.

Jag kan fortsätta rabbla fördelar med dessa program men tråkigt nog har vi inte längre tillgång till dessa plattformar.

På Skolplus finns kopieringsunderlag och många digitala övningar för att färdighetsträna, ha som ”extra” till några eller för att nöta grunder för andra. En otrolig bank av läromedelgranskat kopieringsunderlag, som vi såklart ska använda sparsamt. Där finns digitala spel och material för utelektioner, stationsarbete och så vidare. Listan kan göras lång. Många skolor har inte längre tillgång till dessa. Har man tur så har avtalet inte gått ut än …

Stor tillgång vid sjukdom

Båda plattformarna är dessutom en stor tillgång vid sjukdom då dagen ska pusslas ihop med en vikarie som knappt finns att få tag i en redan resursfattig skola.

Från och med nu får skolorna inte längre teckna avtal själva. Ingen förklaring, ingen nyfiken fråga vad det gör för oss ”på golvet”.

Jag förstår att det säkert finns massa kloka tankar bakom att kommunen plockat bort vår möjlighet att ha bland annat Skolplus och Bingel. Och ja, det är väl bra att alla skolor i kommunen får tillgång till samma saker om kommunen tecknar nya avtal. Det finns säkert ramar och regler att förhålla sig till. Men om det har funkat i ”urminnestider” att skolorna själva köper in så kanske man hade kunnat förvarna och låta de skolor som ville köpa in en sista gång göra det, för att sedan se över hur avtalen framöver ska tecknas i kommunen. Nu har vissa skolor sådan tur att de råkar ha Skolplus och Bingel ända till jul och några till och med fram till juni 2023. Andra står helt utan … De är just nu ett minne blott.

Känner en frustration

Det jag, och många kollegor till mig runt om i kommunen, kan känna en frustration över är som sagt att det plockas bort utan att man tagit hänsyn till vad som händer ”på golvet” för oss som står där utan under övergångsperioden. För visst får vi tillbaka dem någon gång? Om inte så står vi med dyra läromedel som inte kan användas fullt ut.

Här är exempel på meddelanden jag fått från frustrerande kollegor i kommunen:

Indirekt så styr de ju vilka läromedel vi ska använda, i stället för att vi med vår profession ska kunna välja det läromedel som passar våra elevgrupper och oss.

”Ett arbete med de digitala hjälpmedel som vi jobbat upp under flera år bara sparkas undan för oss.”

”Ska vi kopiera nu i stället? Får vi mer pengar för det? Vi har ju blivit tillsagda att spara på kopieringen, hålla ner kostnaden.”

Vi blir stående utan de läromedel och lärarstöd vi använder oss av i vardagen med eleverna. Örebro kommun ni vill digitalisera men sätter lite krokben för oss… Jag och många med mig förstår att det inte är meningen men likväl är det känslan hos flera av oss när det gäller just detta.

/Emma

På sidan "Digitalisering i förskola och skola" kan du följa förvaltning förskola och skolas arbete med digitaliseringen, läsa handlingsplaner och hitta aktuella artiklar. Sidan hittar du här!

Vi kommer också följa arbetet med digitaliseringen i ett antal artiklar under hösten. Kommande avsnitt av vloggen "Förvaltningschefen har ordet med Katarina Arkehag" kommer också behandla arbetet med digitaliseringen i kommunens förskolor och skolor.

Senast uppdaterad:

Publicerad: