Projekt - Hälsa och välbefinnande

Barn sitter på rad på en bänk i en ishall

Projekt Hälsa och välbefinnande föddes ur barnens intresse för rörelse och har pågått under ett helt läsår på Måsens Förskola. Det började med att barnen själva anordnade springlopp ute på gården och på det spann vi förskollärare vidare. Vi ville visa barnen att när man tar hand om sin kropp så mår man bättre och när man rör på sig och klarar hinder så känner man glädjen i hela kroppen.

Vi ville också få in vad som finns att göra i närområdet. Vi har till exempel gått till Naturens Hus, varit till Behrn arena för att titta på fotbollsträning, vi har varit i bandyhallen, gått till skogen, gymnastiksalen, haft miniröris, 7 minuters appen, pratat mat, grönsaker och frukt, besökt äldreboende, gått i trappor, räknat kilometrar, pratat om känslor och hur man skall vara mot varandra mm.

Tankekarta med hälsobegrepp

Tillsammans så har vi samtalat om vad som får oss att må bra och vi har upptäckt att det finns så mycket som vi själva kan påverka. Tillsammans med barnen så har vi bland annat gjort mindmaps för att komma vidare och upptäcka på vilket sätt vi kan fortsätta att utveckla projektet. Vi har tagit vara på barnens alla idéer. Det vi har gjort under det här året har barnen lagt grunden för och vi har varit medforskare. Barnen har tillsammans kommit fram till att vi bland annat måste sova ordentligt, äta rätt, röra på oss, vara snälla mot varandra, bry oss om och se alla kompisar för att må bra.

Vi har märkt att barnen vågar prova på nya aktivitet på ett annat sätt än innan och blivit stärkta i projektet. Vi har även fått positiva reaktioner från utomstående då barnen själva tagit initiativ till att prova på olika aktiviteter.

Suddig bild av barn som åker skridskor

På Skäret har vi naturvetenskap, teknik, matematik och språk. Vi upptäcker, forskar, utmanar, skrattar, tröstar, ser varandra, klurar och funderar, kramas, peppar varandra, rör på oss och mycket, mycket mer. Allt detta gör vi TILLSAMMANS! Vi hjälper varandra att klara det vi trodde var omöjligt och vi ser glädjen i varandras ögon när vi lyckas som grupp! TILLSAMMANS kan vi klara allt! TILLSAMMANS är vi starka!

 

/ Therese Lagergren, Linda Lager & Anki Jansson, leg.fsk på skäret, Måsens förskola

 

Senast uppdaterad:

Publicerad: