Fantasia vill återta sin förskolegård med hjälp av valstuga

En förskolegård ska var en plats för lek och glädje inte sorg och död. På förskolan Fantasia skedde i somras ett dubbelmord och nu gör man allt för att skolgården ska bli en plats för rörelseglädje igen. En röd valstuga med vita knutar kommer nu placeras på förskolan och kan förhoppningsvis hjälpa till att återta förskolegården från de mörka krafterna.

Via en livesändning i sociala medier meddelar Kommunalrådet Susanne Lindholm att deras valstuga i framtiden kommer stå på förskolan Fantasias gård.

Förskolan Fantasias rektor Anna-Lena Miramadi kunde inte hålla tillbaka tårarna när beskedet kom – en röd valstuga kommer att i framtiden stå på förskolans gård.

– Oj, det bästa som kunde ha hänt! Jag är så glad för våra barns räkning, vi behöver verkligen detta nu. Jag kan se alla barnens glada ansikten när stugan kommer till deras gård, säger hon.

Bakgrunden handlar om det hemska som skedde under sommaren 2022. Två unga män sköts till döds på förskolans gård i Varberga. Förskolegården, där barnen vanligtvis leker och har roligt tillsammans, hade plötsligt förvandlats till en mordplats.

Fick flytta från lokalerna

Barnen fick flytta från sina lokaler under flera veckors tid, för att deras gård hade blivit en minnesplats dit människor kom och sörjde de två ynglingar som blev skjutna på förskolegården. Efter den otäcka händelsen har barnen och pedagogerna bestämt sig för att ta tillbaka gården, så att den åter igen blir en plats för barnens lek.

– Jag har som rektor försökt att få till fler roliga saker att erbjuda barnen, men det är inte så lätt med tanke på att allt är så dyrt. Utifrån ett likvärdighetsperspektiv är det så roligt att stugan kommer till de barn som verkligen inte har så många utmaningar på sin förskolegård, berättar Anna-Lena Miramadi.

I ett led att försöka återta sin skolgård och göra den till en glad och positiv plats, ansökte förskolan om att få en av de fina valstugorna som stod på Stortorget inför höstens val. Kristdemokaternas tanke var att lotta ut sin stuga till en förskola och hela 40 motiveringar kom in. När juryn dock läste motiveringen från Fantasia kändes det självklart att det var de som skulle få valstugan.

– Motiveringen från Fantasia tog verkligen tag i oss och det kändes givet att ge dem den här fantastiska julklappen. Det känns så bra att den kommer till användning, säger Susanne Lindholm (KD).

/Mikael Kindgren, Jonas Gunnarsson Pedagog Örebro

Senast uppdaterad:

Publicerad: