Maria Lilja, Vivalla förskolor, nominerad till årets rektor!

Maria Lilja, Vivalla förskolor, är en av tre nominerade till utmärkelsen "Årets rektor"! Priset delas ut på Skolledargalan som arrangeras av Meet in grid, Lärarförbundet Skolledare och Lärarstiftelsen. Vi träffade Maria för att ta henne på pulsen inför morgondagens prisutdelning.

Maria Lilja

Skolledargalan hålls i dagarna på Bern Salonger i Stockholm. Pris delas ut i tre kategorier: Årets rektor, Ung skolledare och Årets digitaliseringsledare. Maria Lilja är alltså en av tre som kan få den mycket prestigefyllda nomineringen: Årets rektor.

– Det känns såklart fantastiskt roligt! Det är klart man är stolt. Men det är ett teamwork, vi är fyra rektorer i Vivalla som samarbetar och det har varit en viktig framgångsfaktor i vårt arbete.

Nomineringen lyder:

Marias ledarskap präglas av ett utvecklande och utmanande förhållningssätt som stärkt kvaliteten, behörigheten och arbetsmiljön på bara drygt 2 år och byggt en stark ”vi-känsla”. Tillit, dialog och delaktighet genomsyrar allt arbete som sker. Verksamhetsbesök och fokus på undervisningsbegreppet är prioriterat för att lyfta alla. Här finns mycket att lära säger Barn- och elevombudsmannen.

Sedan augusti 2017 är Maria förskolerektor för tre av kommunens förskolor i Vivalla: Ökna, Linden och Hallongårdens förskola. Samma år inledde Vivalla förskolor ett utvecklingsarbete med målet att göra Vivalla till ett attraktivt förskoleområde. Då inledde man också arbetet med Skolverkets satsning Samverkan för bästa skola. Förskolorna i Vivalla fick dessutom extra pengar från nämnden för att kvalitetssäkra verksamheten.

Några resultat av arbetet är att man har anställt en arbetsmiljösamordnare och köpt in arbetskläder till personalen. Man har satsat hårt på den fysiska arbetsmiljön och bland annat köpt in elcyklar med lådor som gör det möjligt att skjutsa runt barnen, något som har blivit väldigt uppskattat.

Till hösten kommer Vivalla förskolor även att ingå i ett två-årigt ULF-projekt (Utbildning, Lärande, Forskning) tillsammans med Örebro universitet, som fokuserar på barns språkutveckling i mångkulturella miljöer.

Vi gratulerar Maria Lilja till nomineringen och önskar henne stort lycka till imorgon!

/Mikael Kindgren och Jonas Gunnarsson, Pedagog Örebro

Senast uppdaterad:

Publicerad: