Granen står så grön och grann runt stugan...

Utanför Lekladan i Wadköping står det just nu fem stycken fint klädda julgranar. Tre av dessa är pyntade av barn från tre förskolor på öster, Junibacken, Fridensberg och Wadköpings förskola.  Granarna pyntades redan förra veckan lagom till julmarknaden i advent, men de står fortfarande kvar och sprider en fin julstämning.

Vi på Pedagog Örebro blev naturligtvis nyfikna på dessa granar, så jag tog därför med mig min kamera och begav mig ner till Wadköping för att dokumentera dessa skapelser. Väl på plats träffade jag, väldigt lämpligt men helt oplanerat, en grupp barn och pedagoger från Fridensbergs förskola som var där och lekte och busade. Jag passade på att fråga lite kring historien bakom julgranarna.

 

- Vi var med och pyntade granar här i Wadköping redan förra året och blev tillfrågade om vi ville vara med även i år, berättar Anette Wallin som är pedagog på Fridensberg.

Anette fortsätter att berätta att deras gran är inspirerad av det projekt som de har arbetat med på förskolan under hösten 2015.

Barnen har arbetat med mönster och olika banor under hela hösten. I grannen hänger det både mönstergirlanger av naturmaterial samt pärlat mönster och en "kottebana" som barnen har gjort.


Vid sidan av varje gran finns även en liten beskrivning som berättar om tankarna bakom pynten. "Men mönster och banor vill vi få barnen att skärpa ögat att uppmärksamma detaljer i helheten. Göra dem nyfikna och förundras över mångfalden och sambanden mellan naturen och de mönster människan skapar" står det på deras skylt.


Julgranen som har pyntats av Wadköpings förskola är inspirerad av ett antal  konst-vandringar som pedagoger och barn genomförde under hösten och den är pyntad av barn på avdelningen Solen. Högst upp i toppen har barnen avbildat "gummi-ankan" på Järntorget med hjälp av material från en gammal gummistövel.

"Vi vill ge barnen upplevelser i Örebro med fokus på staden, konsten och material. Reflektera på förskolan om det vi upplever och ser, omvandla och använda oss av de "hundra språken". Vi skapar på ett kravlöst sätt där processen, nyfikenheten, utforskandet och lärandet står i fokus."


Den tredje granen är pyntad helt i naturmaterial och den är klädd av 21 stycken fyra- och femåringar på avdelningen Kringlan på förskolan Junibacken. Under hösten har de arbetat med naturen i Örebro, med ett speciellt fokus på småkryp och djur. I granen hänger bl.a. små igelkottar, som barnen har gjort av grankottar, bredvid personliga julhälsningar från barnen på förskolan.


"Vi tycker om att vara i naturen och upptäcka, leka, fantisera och samla saker. Vi har flera gånger tagit bussen till skogen, både Markaskogen och Brickebacken" står det på deras skylt.

När jag, lite senare, promenerade tillbaka till redaktionen genom stadsparken fylldes jag av en varm och go känsla och kunde inte låta bli att le när jag tänkte på det fina arbete som barnen och pedagogerna på dessa tre förskolor har gjort. Så, om du inte redan har  varit i Wadköping och tittat på granarna så rekommenderar jag verkligen ett besök.


//Stefan Karlsson, redaktionen Pedagog Örebro

 

Senast uppdaterad:

Publicerad: