Förskolans dag firades med pompa och ståt i Varbergaparken

Vad är det som infaller tredje torsdagen i maj varje år? Just det, Förskolans dag! Pedagog Örebro besökte Varberga förskolors festliga firande.

Elever från Barn- och fritidsprogrammet på Virginska gymnasiet.

Fem av eleverna från Barn- och fritidsprogrammet på Virginska gymnasiet som var med och höll i arrangemanget.

Den 16 maj firade Varbergas åtta förskolor traditionsenligt Förskolans dag i Varbergaparken. Det var många barn och vuxna som hade sökt sig till parken för att ta del av firandet, som förutom solsken och glada miner bjöd på scenuppträdanden, miniröris och diverse roliga aktiviteter för barnen.

Anna-Lena Persson, gymnasielärare på Virginska gymnasiet i Örebro.

Anna-Lena Persson, gymnasielärare

– En fantastisk dag! Tänk att vi har ett samhälle där alla barn har tillgång till ett lärande med utbildade pedagoger. Det är värt att fira! konstaterar Anna-Lena Persson, gymnasielärare på Virginska skolan.

Samarbete mellan flera aktörer

Evenemanget är ett samarbete på bred front, med aktörer från alla skolformer – från förskola till vuxenutbildning. Även ÖBO och organisationen Verdandi deltar.

Lärlingselever i form av blivande barnskötare och elevassistenter från Komvux samt gymnasieelever i åk 2 och 3 på Barn- och fritidsprogrammet på Virginska gymnasiet är med och organiserar olika aktiviteter för barnen.

– Det är jättekul att våra elever får vara med här idag, säger Reidun Tollvik, gymnasielärare på Komvux. Det ger dem en möjlighet att visa upp sina kunskaper i kommunikation och pedagogiskt ledarskap.

Anna-Lena Persson tycker att evenemanget ger gymnasieeleverna bra träning i praktiskt ledarskap:
– Det här är ett bra tillfälle för eleverna att tillsammans planera och organisera didaktiska frågor. Det blir ett komplement till deras APL. Under praktiken går de in och arbetar i verksamheter som redan är organiserade, men här får de möjlighet att planera och genomföra allt på egen hand.

Elever från Mellringe- och Hagaskolan stod för fikaförsäljningen under dagen.

Johan Linder, biträdande förskolechef

Johan Linder, biträdande förskolechef.

Mitt i Varbergaparkens folkvimmel träffar vi Johan Linder, biträdande förskolechef och dagen till ära iklädd en finfin kanindräkt. Vi passar på att fråga:

Varför är det här en viktig dag, tycker du?

– Det här är en tradition, vår stora högtid i intraprenaden. Den är viktig för sammanhållningen och för barnen, som har tränat länge på sina framträdanden.

Julia Eriksson och Shady Kamel Ali, samordnare för årets firande av Förskolans dag i Varbergaparken

Julia Eriksson och Shady Kamel Ali, samordnare för årets firande.

Vi får också en pratstund med Julia Eriksson, atiljerista på Experimentum, som tillsammans Shady Kamel Ari, barnskötare på Blåklinten, är den som samordnar årets festligheter.

Vad tycker du är viktigast med den här dagen?

– Lust, glädje och välkomnande. Jag tycker den här dagen är så kul och jag hoppas att besökarna känner av glädjen som vi vill sprida! Barnen är laddade och tycker det är kul. De har sett fram emot den här dagen ända sedan förra året!

Vi på redaktionen kan bara intyga: det var verkligen ett glädjefyllt firande av Förskolans dag som vi fick ta del av!

/Jonas Gunnarsson och Mikael Kindgren, Pedagog Örebro

Senast uppdaterad:

Publicerad: