Experimentum - Skräp är det som finns kvar när fantasin tagit slut!

Personer i rött ljus

För några veckor sedan fick jag möjligheten att, tillsammans med Kvalitetsutvecklargruppen i Örebro, besöka Varberga förskolors återbrukscentrum, även kallat Experimentum.

Redan när jag kliver in genom entrén förstår jag att det här kommer att bli ett minnesvärt besök. Färgglada och spännade kreationer fångar min uppmärksamhet vart jag än tittar och små fiffiga budskap pryder väggarna lite här och där. Till och med inne på toaletten finns det så mycket att betrakta att man nästan glömmer bort varför man egentligen är där. Ett paradis för experimentlystna barn och pedagoger med andra ord. 

Veronica Rosmark, som är teknikpedagog på Experimentum, guidar oss genom de färgglada lokalerna som tidigare inhyste Varbergaskolans slöjdsalar. Hon berättar för oss att förskolorna i området kan komma hit till återbrukscentrum under tisdagar, onsdagar och torsdagar mellan kl. 9.00 - 15.00 när hon är där. Men det finns även möjlighet för pedagogerna att själva ta med sig barnen och arbeta i ateljéerna, men då måste de först gå en introduktionskurs.

Skuggor i olika färger

I ett av rummen har barnen och pedagogerna tillgång till ett stort urval av rest- och spillmaterial som de kan använda för att experimentera, utforska och skapa. Genom att samarbeta med ett stort antal lokala företag har de fått in massor av material, allt från kakelplattor och tapeter till fälgar, glasögon, olika typer av plexiglas och ventilationsrör. För att vara säkra på att materialet inte innehåller några skadliga ämnen samarbetar de även med Previas arbetsmiljöingenjörer.

Inspirationen till Experimentum kommer från förskolorna i den norditalienska staden Reggio Emila där återbrukstanken är en naturlig del i verksamheterna. När Varberga förskolor skulle starta sin ateljé ville de dock ha en naturvetenskaplig inriktning på verksamheten och bestämde att det var ljuset som skulle stå i fokus.

Experimentum

Inne i det rum som de kallar för ljusateljén finns det så mycket spännande saker att det blir svårt att hålla sig i skinnet och inte springa fram och börja experimentera direkt. Att det är ljuset som ligger i fokus går heller inte att missta sig på. Veronica visar att man kan trolla fram och bort saker genom att ändra ljusets färger och att skuggor inte alls behöver vara svarta.

Varberga förskolor har verkligen tänkt igenom vad det är de vill erbjuda sina barn i förskolan och sedan förverkligat de tankarna på ett helt fantastiskt sätt.

Om jag vore 5 år och gick i förskolan så skulle jag "hänga" på Experimentum så ofta jag bara kunde.

 

 

/Stefan Karlsson, redaktionen Pedagog Örebro

Senast uppdaterad:

Publicerad: