"En hyllning till alla er i förskolan och på fritids!"

Pausdans

På scenen i Conventum Arena rör sig Susanne Pettersson, förändrings-konsult, medan hon talar om hur man kan tänka för att stärka det egna ledarskapet och må bra som pedagog. "Varje ord jag säger är en hyllning till alla er i förskolan och på fritids, till det arbete ni gör" säger hon och vänder sig mot ett hav av pedagoger från förskola och fritidshem.

Dagen innehöll detta gemensamma inslag, då både förskola och fritids samlades mitt på dagen. Alla fick då en lunchkasse med en wrap tillagad utifrån Örebro kommuns koncept Smartare mat. På förmiddagen deltog förskolan på valbara seminarier/workshops, alla med förankring i Örebro och på eftermiddagen var det fritidshemmets tur. Innehållet bjöd både bredd och djup i form av exempel från den egna verksamheten, forskningsrön och andra aktualiteter.

Energin i Arenan var hög, då årets Pedagogiskt pris för förskolan avslöjades. Det var Karin Svärdh, språkmusiker och pedagog vid förskolorna i Vivalla, som fick diplom, check och blommor av Karolina Wallström, kommunalråd, och Marie Holm, programdirektör Barn och utbildning. Karin får priset för sitt arbete, att med sånger, skapa en god gemenskap för lärande, för både elever och deras föräldrar. Verksamheten heter SångLärKan och Karin kom direkt från den workshop hon just hållit.

Strax därefter steg ett gäng elever från Viktoriaskolan upp på scenen. Tillsammans med fritidspedagogen Maria Karlsson höjde de också temperaturen i lokalen, genom att dra med sig åhörarna i en enkel och rolig dans. Dansen är ett exempel på hur rörelse och musik på rasten kan bidra till en ökad koncentration i skolarbetet. Maria höll workshop i ämnet under dagen.

På första raden satt  förskolepedagogerna Matilda Karlsson och Anneli Selitz från Strömstaren. De hade varit på seminariet Genusrond och Paddagogik. I eftersnacket kunde de konstatera att båda varit givande men att de inför nästa år gärna ser att innehållet blir lite mer fördjupande. "Man skulle ju kunna erbjuda seminarier för både nybörjare och fortsättare," säger Anneli, som var på något liknande förra Lärardagen.

 

Carina Mokvist Koutakis, redaktionen Pedagog Örebro.

Senast uppdaterad:

Publicerad: