Trainstation-bussens digitala skapande är på rull

Trainstations buss invigdes tidigare i år och nu börjar den besöka platser runt om i staden. För skolornas del är första stopp Sörbyängsskolan där eleverna erbjuds digitala lektioner och skapande på plats.

Eleverna i årskurs 4 på Sörbyängsskolan är laddade och förväntansfulla. En lektion i Trainstation-bussen startar strax – på menyn står programmering och elektronik med littleBits. Eleverna får i uppgift att designa egna hemlarm och ganska snart lyser små diodlampor och hörs ljud från elevernas färdiga larm. Instruktioner finns i bussens iPads och eleverna uppmanas att försöka och prova. Läraren Emil Nordlund och digitala handledaren Björn Karlsson från Trainstation hjälper och stöttar eleverna i arbetet.

Emil Nordlund

Emil Nordlund

– littleBits är fantastiska och ett smart system. Eleverna förstår uppbyggnaden och det går väldigt fort att lära sig. Det är väldigt pedagogiskt. Förr var man tvungen att att använda lödpennor för detta – nu går det lite smidigare, ler Emil.

Sörbyängsskolan första skolan ut

Den rullande Trainstation-bussen är ett koncept skapat för att ta det digitala skapandet närmare medborgare i Örebro. Här finns bland annat studio, laserskärare, broderingsmaskin, maskin för tröjtryck, 3D-skrivare, maskin för kopptryck och scanner. Sörbyängsskolan är första skolan ut när det gäller besök av bussen. Förhoppningen är att den kommer följas av fler skolbesök till hösten.

– Vi tittar just nu på upplägg inför hösten och skolor får gärna höra av sig till oss. Sörbyängsskolan är första skola ut och nu försöker vi utarbeta vad som funkar för framtiden, berättar Johan Cedermark, projektledare, Trainstation.

Ipad och elever som jobbar med den

Eleverna kollar på instruktionerna för att kunna bygga sitt eget hemlarm.

Trots den korta 40-minuterslektionen hinner eleverna genomföra fler uppdrag. Några bygger fler larm, andra en fläkt och några elever försöker sig på att bygga en bil.

– Eleverna får tänka själv, samarbeta, vara kreativa. De är helt lyriska över detta, berättar Emil Nordlund.

Björn Karlsson

Björn Karlsson

– Det går väldigt fort för eleverna att komma igång. De får skapa och visar en härlig stolthet över vad de presterar. En elev utbrast "Jag älskar teknik" vilket såklart är jättekul att höra, ler Björn Karlsson, digital handledare på Trainstation.

"För pedagoger finns alla möjligheter"

Emil Nordlund är bildlärare och har deltagit i kommunens stora satsning "Discover by Örebro" där pedagoger fick komma till Trainstation i Vivalla för att lära sig mer om hur olika digitala verktyg kan användas i just deras ämne. Att nu bussen kommer just till Sörbyängsskolan är en naturlig fortsättning på projektet där Emil undervisar sina elever på plats i bussen tillsammans med handledare från Trainstation.

Det är lätt att hitta beröringspunkter i bussens digitala utbud med många av skolans ämnen. Kopplingen till teknik, bild och slöjd är särskilt tydlig men de digitala verktygen kan användas i fler ämnen eller varför inte i ett temaarbete eller något ämnesövergripande arbetsområde.

– För pedagoger finns alla möjligheter i världen. Arbetssättet föder verkligen något hos eleverna och jag hoppas fler pedagoger får chansen att pröva detta med sina elever, avslutar Emil Nordlund.

/Mikael Kindgren, Pedagog Örebro

Trainstation-bussen

Senast uppdaterad:

Publicerad: