TBS startar hösten i helt nya lokaler

Vi besöker Thorén Business Schools nybyggda skola i centrala Örebro. De någon slitna lokalerna på Klostergatan har bytts ut mot splitternya, moderna lokaler granne med Rättscentrum och Citypassagen.

- Känns helt fantastiskt att kunna erbjuda våra elever ett sådant här ställe, säger rektor Fredrik Berg.

Att det byggs nya gymnasieskolor i stan hör inte till vanligheterna. På Östra Nobelgatan, granne med Rättscentrum, Citypassagen och det kommande nya polishuset, tornar TBS:s nya skolbyggnad upp sig. Byggnaden som tidigare innehöll bland annat en möbelaffär och träningslokaler har förvandlats till en hypermodern skola som sedan några veckor är hemvist för de cirka 650 eleverna på TBS.

Vi träffar rektor Fredrik Berg och biträdande rektor Camilla Jörnegren för att få veta mer om skolan, hur de nya lokalerna kommer användas och hur uppstarten har varit.

Fredrik Berg och Camilla Jörnegren

Camilla Jörnegren och Fredrik Berg

- Det är så otroligt mycket nytt så här i början, det känns som det händer saker hela tiden, säger Camilla och tillägger:

- Det känns fortfarande som man är på besök här.

Undervisningen i de nya lokalerna har pågått någon vecka när vi besöker skolan. Fortfarande är inte allt klart. Bland annat byggs fortfarande på en stor uteterass med bland annat plats för ett utegym. Eleverna och lärarna verkar dock ha kommit bra i ordning då lektionerna flyter på som vanligt. Många vi träffar på är dessutom glada att vara tillbaka i skolan efter en vår med distansundervisning.

Uteterass TBS

Uteterassen med ett utegym kommer används flitigt av bland annat idrottslärarna på skolan

- Det är härligt att vi är igång. Vi var väldigt trångbodda förut och detta ger oss helt andra möjligheter - det är verkligen ett jättesteg för oss. Så härligt att vi också kan ha undervisning i skolan igen, säger Fredrik Berg.

Sex våningar skola, cirka 5000 kvadrat med fokus på ett flexibelt lärande. En del traditionella klassrum har blandats med auditorium, större föreläsningssalar och öppna pluggytor. Personalrummet är också lite speciellt där alla lärare sitter på samma ställe. Skolans rektor Fredrik Berg är lite extra nöjd med den luftiga matsalen som också kan användas som föreläsningssal.

Matsal och hörsal på TBS

- De nya lokalerna ger stora möjligheter för lärare och elever att forma undervisningen på bästa sätt. Det öppnar verkligen upp för samarbete och ett varierat lärande. Målet är att skolan ska vara en stor "pluggyta". Vi kommer prova oss fram för att hitta så bra lösningar som möjligt, säger Fredrik Berg.

Just ett varierat lärande är något vi möter under vårt besök på skolan. Just de stora pluggytorna gör att det är lite svårt att veta om eleverna har rast eller lektion. Samtidigt pågår genomgångar både i mindre och större grupp. i ett av de större klassrummen har två lärare en gemensam lektion för två klasser.

- Vi vill testa saker, grundnivån för pedagogerna ska vara "i utveckling". Vi vill framåt och vill testa nya angreppssätt. De nya lokalerna uppmanar ju verkligen till det, avslutar Fredrik Berg.

/Mikael Kindgren, Pedagog Örebro

TBS personalrum

I personalrummet sitter 35 stycken lärare tillsammans.

Senast uppdaterad:

Publicerad: