Hållbarhetsvecka på Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Fikabröd på ett bord

I början av det här läsåret startade, lärarlaget för Restaurang och Livsmedelsprogrammet på Virginska gymnasiet, ett projekt i samarbete med Johanna Björklund på Örebro universitet som syftar till att klimat- och hållbarhetsanpassa produkterna som används inom utbildningen. Detta arbete innebär bl.a. att arbeta med hållbar upphandling och att utveckla sitt arbete så att miljö, klimat och hållbarhet blir grundläggande fundament i undervisningen.

Tillsammans med Johanna Björklund ingår lärarlaget i en forskarcirkel där de har träffats en gång i månaden under läsåret. Forskningscirkelns övergripande syfte är att fortbilda och utveckla olika delar i detagarnas undervisning.

Det finns även ett stort fokus på att driva olika typer av projekt kring miljö-, klimat och hållbarhets frågor på skolan. Ett av dessa projekt är hållbarhetsveckan, under vecka 21, då de enbart arbetar med klimat och hållbarhet på hela programmet. De bjuder då bl.a. in till en klädbytardag och Rabarber Cafe på Restaurangskolan på Drottninggatan.

Kläder på ett bord

Rabarber Café och klädbytardag

När jag kommer in i Restaurangskolans lokaler har inte ruljangsen kommit igång än. Elever från årskurs tre står och plockar med varor i det lilla Caféet längst in i lokalen och hälsar mig välkommen. På menyn finns bl.a. hemgjord rabarbersaft, rabarberkaka, rabarber och kardemummamuffins, bulle med rabarberkompott. Allt tillagat av eleverna på Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Det är inte svårt att förstå varför caféet har fått namnet Rabarber Café. I ett hörn lite längre bort ligger även kläder upplagda om någon skulle vilja komma in och byta till sig ett plagg eller två. Det anordnas nämligen även en klädbytardag i samma lokal.

Det är roligt och bra för miljön. Jag tycker att hållbarhetsveckan är en jättebra idé, säger Amber Klaassen som är elev i årskurs 3 och står i caféet.

I Caféet arbetar bara elever från årskurs 3, men alla elever på Restaurang- och livsmedelsprogrammet arbetar med miljö-, klimat- och hållbarhets frågor under den här veckan. De yngre eleverna på programmet lyssnade t.ex. på en föreläsning idag som handlade om hur vår miljö påverkas av olika saker vi gör.

När jag pratar med Ann-Lousie Stolt, som som är Bageri- och Konditori lärare på Virgisnka gymnasiet och en av initiativtagarna till hållbarhetsveckan så ser jag att det lyser av stolthet i hennes ögon. De har lagt ner mycket jobb på det här och det finns färdiga tankar på att fortsätta även nästa läsår.

Det finns en plan för att fortsätta detta arbete även under nästa läsår. Vi har sökt pengar från Klimatkontot, säger Ann-Louise Stolt.

Cafe personal och gäster

Innan jag går hinner det faktiskt komma två kunder till Caféet och eleverna är direkt där och möter upp dem. Själv köper jag med mig två flaskor hemgjord rabarbersaft och håller tummarna för att fler hittar hit under dagen, för det är ett fint initiativ som engagerar eleverna att arbeta för ett gott syfte...


/Stefan Karlsson, redaktionen Pedagog Örebro

Johanna Björklund är docent i miljövetenskap och lektor i biologi. Hon arbetar inom måltidsekologprogrammet på Örebro universitet med fokus på mat- och miljöfrågor. Hösten 2008 kom boken Mat & klimat som hon skrev tillsammans med Pär Holmgren och Susanne Johansson. Där berättar författarna om hur man kan välja och vad som är viktigt att tänka på om man vill äta mer klimat- och miljövänligt. Den fick 2009 utmärkelsen som bästa undervisningslitteratur vid Måltidsakademiens tävling Årets svenska måltidslitteratur.


Johanna är inte bara en starkt engagerad forskare på universitetet – hon är dessutom ofta ute och föreläser i olika sammanhang där hennes forskning efterfrågas. Hon har också engagerat sig i olika projekt, till exempel tillsammans med Naturskyddsföreningen om hållbar livsmedelsproduktion. 2009-2010 koordinerade hon projektet Klimatpiloter i Askersund och Laxå där tio hushåll skulle klimatbanta; hon arbetar i projekt kring att använda skolmåltiden som pedagogiskt redskap, med mera. 

Senast uppdaterad:

Publicerad: