Barnens universitet – vill väcka nyfikenhet och framtidsdrömmar hos elever i mellanstadiet

Nu slår Örebro universitet upp dörrarna till Barnens universitet – en satsning där mellanstadiebarn under lättsamma former får möta vetenskap och lära sig om universitetet.

– Vi vill skapa en wow-känsla hos barnen, säger verksamhetskoordinator Madelen Renner.

En lekfull workshop där eleverna får spela Örebro universitets egna utbildningsmemory och Sant-eller-falskt-frågor med påståenden om universitet. Det är några av ingredienserna i Barnens universitet som riktar sig till skolelever i årskurs 4–6.

– Eleverna får också komma till universitetet och träffa studenter som berättar om hur det är att plugga och lyssna på forskare, berättar Madelen Renner som tillsammans med sina kollegor inom Linje 14 har tagit fram konceptet.

Vill inspirera till högre studier

Målet med Barnens universitet är att redan i tidig ålder så ett frö som ska inspirera till högre studier.

– Vi vill att eleverna ska känna ”wow, jag kan också vara med och förändra världen – här finns en framtid för mig. Alla kan läsa på universitetet om man bara vill”, säger Madelen Renner.

Barnens universitet är uppdelat i två steg. Det första steget är en workshop som du som är lärare genomför i klassrummet och det andra steget är en inspirationsföreläsning på Örebro universitet där eleverna också får träffa studenter. Läs mer om hur det går till på Örebro universitets webbplats.

Senast uppdaterad:

Publicerad: