Språkkafé på Komvux

Folk som fikar tillsammans

Det är Alla hjärtans dag och ett av klassrummen på Risbergska skolan/Komvux har för dagen förvandlats till ett livligt språkkafé. Det bjuds på ostsmörgåsar, hallongrottor och chokladrutor. Alla är glada och det förs trevliga och spännade samtal runt de fem borden som är utplacerade i klassrummet. Var kommer du ifrån? Hur länge har du varit i Sverige? Kom du hit med din familj? Frågorna är många och av varierande karaktär, men de har en sak gemensamt... alla frågor är ställda på svenska.

Initiativet till språkkaféet kom från Lena Warenmark och Marienne Bergström på Komvux i Örebro, och syftade till att skapa möten där deras nyanlända elever fick möjlighet att prata svenska.

Runt varje bord i klassrummet satt det mellan tre till fem elever från Komvux samt två inbjudna gäster med svenska som modersmål. Efter ca. tjugo minuters samtal runt borden bytte vi platser i klassrummet och fick på så sätt träffa nya elever att prata med. Under ungefär en och en halv timme fick jag chansen att träffa ca. 20 personer från alla världens hörn. Personer från bl.a. Slovakien, Indien, Holland, Syrien, Kosovo, Jordanien, Turkiet, Iran och Thailand.

Jag hade inte kunnat tänka mig en bättre plats att spendera en Alla hjärtans dags-förmiddag än just på detta språkkafé tillsammans med dessa glada och trevliga människor. För även om samtalen bitvis kändes lite korta och kanske en aning ytliga så berikade de iallafall mina perspektiv på fler än ett sätt, och det är både nyttigt och viktigt!

Jag hoppas därför att Komvux anordnar fler tillfällen att möta deras elever under lättsamma former så att fler får chansen att prova på detta. Jag rekommenderar även alla att ta chansen när den kommer nästa gång. Ni kommer inte att ångra er.

/Stefan Karlsson, redaktionen Pedagog Örebro

Senast uppdaterad:

Publicerad: