Navets skolkockar till SM-final

Förra året föll de på målsnöret men i år hoppas Navets skolkockar på vinst!

Navets skolkockar är ett av fem lag som lyckats kvalificera sig till final i skolmats-SM och tävla om titeln ”Årets bästa Skolkockslag” i SkolmatsGastro 2020. De tävlande lagen är förutom Navets skola också Herrestorpsskolan (Vellinge), Lagmansskolan (Mjölby), Tiundaskolan (Uppsala) och Fajansskolan (Falkenberg). Laget kallar sig Navet i hjulet och består av Magnus Gustavsson Christian Rylén, och Therese Folebo (se bild).

Under januari och februari kommer finallagen de att tävla på hemmaplan i sina egna skolkök. Finallagen har en tävlingsdag var, då en jury finns på plats i skolan för att betygsätta skolkockarnas insatser och maträtter. Lagen tävlar med tre rätter – en varmrätt, en vegetarisk rätt och en soppa – som max får kosta 12 kronor per portion i snitt. Lagen ska även motivera hur de arbetar med hållbarhet i skolrestaurangen på lagledarens skola.

Vinnaren koras vid en prisceremoni under Kostdagarna som arrangeras av Kost & Näring den 26 mars i Malmö. Första pris är en gastronomisk inspirationsresa till Alicante i Spanien.

Navets skolkockar var i final även 2018 men föll då på målsnöret. Nu hoppas man att det ska räcka till vinst 2020. Christian Rylén är kökschef:

– Vi känner oss mycket laddade inför tävlingsdagen och tränar så mycket vi har möjlighet med, allt ifrån timing till att sätta smakerna och vi hoppas naturligtvis att det skall leda till vinst.
Det kommer inte att bli en lätt tävling då jag är övertygad om att alla lag i finalen har tre väldigt duktiga kockar bakom sig som kommer att ge allt för att vinna.

Varför tror du att ni är i final?

– Det beror nog på valen av rätter och smaker tillsammans med ett aktivt arbete för hållbara måltider.

Avslutningsvis, vad är det viktigaste för en bra skolmåltid?

– Framförallt att det är riktigt gott. Lagar man god mat så kommer folk att äta, men även att maten ser trevlig ut, avslutar Christian Rylén.

Vi önskar Navets skolkockar stort lycka till!

/Mikael Kindgren, Pedagog Örebro

Senast uppdaterad:

Publicerad: