Livsviktig kompetensutveckling för idrottslärare

Under höstlovet 2019 genomfördes en utbildning i simteknik för idrottslärare på Eyrabadet. Träffen blev en succé och i höst kommer kursen att erbjudas igen!

Bakom utbildningen står Ann Fröderberg på Eyrabadet i Örebro. Hon vet att många idrottslärare känner sig osäkra när det gäller simundervisning. Det kan innebära att inte alla barn blir simkunniga, vilket kan föra med sig risker för barnen. Det innebär också att kommunen inte uppfyller kraven på att säkerställa simkunnighet. Därför bjöd Ann in idrottslärare till en utbildning 2019 och nu erbjuds alltså idrottslärare samma kurs även 2020.

Andreas Tesell och Anna Norden, idrottslärare på Kunskapsskolan, deltog på utbildningen 2019:

Varför ville ni vara med på fortbildningen?

– Vi kände att vi behöver hålla oss uppdaterade, simning är ett jätteviktigt ämne. Vi blev glada för möjligheten, det var en intressant och generös inbjudan som låg rätt i tiden.

Själva genomförandet av utbildningen, motsvarade den era förväntningar?

Idrottslärare från Kunskapsskolan

Andreas Tesell och Anna Norden, idrottslärare

– Den här överträffade våra förväntningar, säger en nöjd Anna. Andreas håller med och fortsätter:

– Först hade vi ett teoripass och sedan ett test i badet med många bra tips på hur vi ska undervisa våra elever. I vår skola kan nästan alla elever simma och då handlar det mest om att korrigera, och det är också jätteviktigt. Dessutom fick vi göra egna simtester.

– Att först få helheten och teori, och sedan praktiska övningar var toppen, säger Anna. Allt var riktigt bra, det finns inget som vi är missnöjda med.

Och nu då, flera månader efter utbildningen, har ni haft nytta av den i ert arbete?

– Ja, absolut! Vi brukar ha en period med simundervisning efter jullovet och då kunde vi använda den nya, fräscha kunskapen direkt.

– Vi vill verkligen uppmuntra andra att ta del av undervisningen om den erbjuds fler gånger. Vi behöver det här, simning är centralt i vårt yrke som idrottslärare, säger Anna.

– Det var ingen kostnad för utbildningen heller. Ibland kan man tänka att ”gratis-utbildningar” inte håller önskad kvalitet, men det här var riktigt, riktigt bra. Stort tack till den kunniga personalen på Eyrabadet!

Kursen erbjuds alla idrottslärare oavsett huvudman.

Senast uppdaterad:

Publicerad: