Final i SkolmatsGastro för Navets skolkockar!

Varje dag tillagas och serveras över en miljon skolmåltider runt om på våra skolor i Sverige. Bakom all denna planering och matlagning står över 15700 skolkockar. Deras insatser är mycket viktiga för barnens ork och prestationer under skoldagen. För att uppmärksamma alla dessa duktiga skolkockar pågår just nu en viktig tävlig inom just detta område. 

Navets skolkockar med blommor och diplom

SkolmatsGastro är ett svenskt mästerskap i matlagning för skolkockar. Tävlingen har arrangerats vartannat år sedan 2008 och i år har kockarna på Navets skola lagt beslag på en av tävlingens fem åtråvärda finalplatser. Laget, som kallar sig för "Navet i hjulet", består av kockarna Christian Rylén, Magnus Gustavsson och Therese Folebo. Enligt tävlingsreglerna ska lagen tillaga sina finalrätter som en ordinarie lunch i sina egna skolkök inför en jury. Recepten ska hålla för minst 100 personer där snittkostnaden per lunch inte får överstiga 12 kronor.

Delfinalen som genomfördes på Navets skola igår var den sista av fem deltävlingar i tävlingen och Pedagog Örebro var inbjudna att smaka av finalmenyn som gästjury. En meny som samtliga elever på skolan serverades denna dag. Fem elever från skolan hjälpte till att servera och plocka av efter varje rätt under hela tävlingsmomentet.

Salladsbuffé

Jag fick ett mycket positivt intryck när jag klev in över tröskeln till skolans matsal. Trots att det satt elever och åt vid i stort sett alla bord denna speciella dag var det en bra ljudnivå och en trevlig stämning i hela matsalen. Salladsbuffén som imponerade i både omfång och variation fångade min uppmärksamhet ganska omgående. Man blev liksom sugen på att ta för sig och smaka!

Förutom en fantastiskt god sallad och nybakat bröd serverades det tre olika rätter under tävlingen. En förrätt och två varmrätter, varav den ena var vegetarisk. Jag tänker inte betygsätta de olika rätterna, men jag kan säga så mycket som att eleverna på Navets skola är lyckligt lottade som får äta så vällagad och god mat till lunch varje dag. Man kan inte bli annat än imponerad av det trolleri som dessa skolkockar genomför varje dag för ynka 12 kr per lunch.

Följande meny serverades under gårdagens tävling:

Fyra olika sallader
Soppa: Kyckling soppa med citroncurry och pumpabröd
Vegetarisk rätt: Kikärtscanneloni med grönkålssallad
Varmrätt: Ugnsbakad sej med blåmusslor vitvinssås och bönsallad

Sallad
Soppa


Canneloni
Fisk


De tävlande lagen skulle dock inte bara laga god mat, de skulle även närings- och kostberäkna måltiden samt tillaga allt på tid inför en sittande jury. Jag tyckte att Navets kocklag gjorde ett strålande jobb. Nu håller vi tummarna för att det räcker hela vägen!

 

/Stefan Karlsson, redaktionen Pedagog Örebro

Senast uppdaterad:

Publicerad: