SveaTurf - två timmars lagturf på Sveaskolan

Fysisk aktivitet vinjett

Detta är den tredje delen i vår artikelserie om att främja fysisk aktivitet i skolan. Följ med till fyra grundskolor i kommunen och läs mer om deras arbete och hur de gör för att locka eleverna till fysisk aktivitet i sina verksamheter. I detta inlägg berättar vi om Turfspel på Sveaskolan.

Turf är ett relativt nytt realtidsspel för smarta telefoner och surfplattor. Det går ut på att, med hjälp av en bärbar enhets GPS, leta upp och erövra zoner som är utplacerade i ett område. Man måste alltså ut och röra på sig rent fysiskt för att kunna delta i spelet. När du erövrat en zon blir den din och du får dels poäng för den direkt  men poängen tickar även på kontinuerligt tills någon annan erövrar zonen. Flest poäng vinner!

På Sveaskolan genomfördes under vårterminen 2015 tävlingen SveaTurf där omkring 70 elever i årskurs 4-6 deltog i arrangemanget under två timmar. Mats Jansson som är lärare på Sveaskolan berättar att eleverna tyckte att det var en jätterolig aktivitet.

Framför allt lockade denna fysiska aktivitet även de icke idrottsaktiva eleverna, vilka uppskattade tävlingen och sprang mer än de någonsin gjort i hela sitt liv.

Han upplevde dock att två timmar var något långt. 60-90 minuter hade varit mer lagom. Det är dessutom viktigt att tänka på att alla telefoner är fullt laddade eftersom aktiviteten drar mycket batteri.

Turf

För att göra en egen "Turfbana" behöver skolan tillgång till ett eget Turfadmin och för att spela spelet behöver varje lag en uppkopplad telefon eller surfplatta. För att komma igång och göra en egen skol-Turf kontaktar man admin på contact@andrimon.com och ber om inloggningsuppgifter för att göra skol-Turf. Man får då även med mycket enkla och tydliga instruktioner. Att anordna en egen Turfdag på sin skola kostar ingenting.

Läs mer om Turf här >>>

 

Stefan Karlsson, Redaktionen PÖ

Senast uppdaterad:

Publicerad: