Premiär för Brukets dag – ett sätt att stärka gemenskapen på Brukets skola F-3

I dagarna gick tidernas första Brukets dag av stapeln. I strålande sensommarsol genomfördes en aktivitetsdag på Brukets skola F-3 i syfte att bygga en positiv vi-känsla bland såväl barn som personal på skolan. Vi blev inbjudna.

Alla får vara med! Brukets dag är en aktivitetsdag för att stärka vi-känslan på Brukets skola F-3.

Bakgrunden: skolans nya vision

Trygghet, kunskap, miljö och engagemang: Tillsammans mot målen! Så lyder Brukets skolas nya vision. Sedan ett år tillbaka har barnen och personalen återkommande arbetat utifrån dessa ledord och efterhand växte en idé fram om att anordna en gemensam aktivitetsdag för att extra främja gemenskapen på skolan.

Tamar Ucar är rektor på Brukets skola F-3.

– Vi ville göra någonting alla tillsammans, för att skapa positivitet och ge glädje till barnen. Att sprida det positiva, helt enkelt, säger hon.

Nu premiärkördes alltså det nya konceptet, om än i något försiktig skala mot bakgrund av att coranapandemin ännu inte är över.

Upplägget för dagen

Den första upplagan av Brukets dag inleddes med klassvis miljöarbete inomhus. Olika aktiviteter med miljötema stod på programmet, bland annat sånger och diskussioner.

Därefter genomfördes Brukets jogg i skolans närområde. Ett varv runt området är 600 meter – många barn sprang fyra varv och några hann med ännu fler.

I samarbete med ÖBO bjöds barnen på frukt efter joggen.

Som final för dagen bjöds vi på ett lekfullt upprädande av barnmusikduon Gåspennan, som framförde en rad pedagogiskt interaktiva låtar från en scen ute på skolgården. Att barnen var med på noterna rådde det inga tvivel om – alla hängde från första ton glatt med i såväl rörelser som texter. Kanske inte undra på, då de faktiskt själva varit delaktiga i att skriva texten till en av låtarna, slutnumret "Brukets skola". Så här lyder den slagkraftiga refrängen:

Aaa... alla på Bruket!
Aaa... har det rätta stuket!

Här på Brukets skola ja.
Vi är alla vänner bra!
Alla får ju vara me'
på Brukets skola!

Tillsammans har vi roligt ja.
Lär oss nya saker bra.
Alla får ju vara me'
på Brukets skola

Aaa... alla på Bruket!
Aaa... har det rätta stuket!

Alla är snälla,
till morgon och kvälla'
låt mig höra 1, 2, 3!
1, 2, 3!

Kort sagt, energifaktorn på skolgården var hög! Inte konstigt att en handfull föräldrar som kommit till skolan för att hämta sina barn dröjde kvar för att lyssna klart innan de begav sig hemåt.

Jemina Silfstén och Tamar Ucar på Brukets skola.

Jemina Silfstén och Tamar Ucar på Brukets skola.

Ska bli ett återkommande inslag

Engagemanget från personalen i samband med Brukets dag har bidragit till att skapa trygghet för barnen på skolan, menar rektor Tamar. Hon påpekar också att projektet har fört personalen närmare varandra:

– Vi har förberett detta länge, vuxna och barn tillsammans. I samband med invigningen i morse betonades att det här är vår dag, det här ska vi göra tillsammans, det här är våra barns låt som vi alla har sjungit tillsammans.

Är Brukets dag här för att stanna?

– Det är något vi jobbar för, att den här dagen ska bli en tradition på skolan. Nästa år hoppas vi kunna göra det tillsammans med föräldrarna, kanske i samband med ett föräldramöte. I år testar vi och ser vad det ger.

Innan vi lämnar Brukets skola passar vi på att fråga Jemina Silfstén, utvecklingsledare och den som har haft huvudansvaret att koordinera evenemanget, vad hon tycker om dagen.

– Vilken dag! Solen sken och alla kämpade mot samma mål. Det var verkligen engagemang från alla håll. Jag är riktigt nöjd!

Pedagog Örebro önskar Brukets skola F-3 lycka till med det fortsatta arbetet.

/Jonas Gunnarsson, Pedgog Örebro

Senast uppdaterad:

Publicerad: