Öppet hus på Brukets skola

Entré till Brukets skola

Igår var Pedagog Örebro på Brukets skola i Markbacken. På vägen dit bjöd hösten på färgglada toner i träden och när jag kom fram till skolan möttes jag av en skylt med minst lika färgglada bokstäver som formade ordet ÖPPET HUS.

Det kändes bra att komma in i värmen på Brukets skola efter att ha promenerat i 25 minuter genom stan. Men det var inte bara en fysisk värme som mötte mig på Brukets skola. Efter att ha att följt pilarna i korridoren kommer jag till ett klassrum där jag möts av ytterligare värme i form av leenden från rektor, personal och föräldrar. Annika Walter som är rektor på Brukets skola har bjudit in olika samarbetspartners och politiker till arrangemanget och på plats träffar jag bl.a. representanter från Kulturskolan och Modersmålsavdelningen. Tidigare under dagen hade även Socialtjänsten och fältgruppen varit där, visat upp sig och "hängt" lite med eleverna.

Jag kommer till skolan under den sista timmen och de flesta besökarna har redan varit där. Under dagen har de haft besök av ett 20-tal föräldrar som har visat sitt intresse för skolans verksamhet under Öppet hus. - Det har varit bra uppslutning för att vara första gången. Nästa gång hoppas vi på ännu fler besökare, säger Rania Sahdo som är Kvalitetsutvecklare på skolan.

Föräldrar från skolrådet vid ett bord

Vid ett av borden i klassrummet står Lana och Adissa som representerade föräldrarnas Skolråd. Till deras bord kan man bl.a. gå och lämna in synpunkter och tips i förslagslådan.

Jag frågar Lana, som har sina barn i förskoleklass och i åk 2 på skolan, vad hon tycker om Brukets skola.

- Det är mycket bättre nu! Den nya rektorn har sett till att det finns fast anställd personal. Förut var det bara vikarier hela tiden. Den nya personalen vet vilka behov barnen har, så det har blivit mycket lugnare och tryggare. Tamar Ucar som är Kvalitetsutvecklare på skolan håller med. - Det är viktigt med fasta ramar. Då får vi även föräldrarnas och barnens förtroende, säger hon.

Elever trängs runt ett utställningsbord

Efter en stund kommer även en hel skolklass med glada barn från åk 2 in i salen för att ta del av informationen från de olika samarbetsverksamheterna.

Mats Öhlund från Kulturskolan berättar att de är väldigt tacksamma över att de fick komma och visa upp sin verksamhet för barnen och föräldrarna. Kulturskolan har tidigare samarbetat med Brukets skola. Så sent som förra läsåret satte de upp musikalen "Konditori Schackrutan" tillsammans med elever och lärare i åk 3. Mats berättar att de dessutom har planerat att komma tillbaka under fyra veckor med start redan i januari, då eleverna i årskurs 1 kommer att få träffa en danspedagog.

På Brukets skola går det 99 elever i fem olika klasser från förskoleklass till årskurs 3. Skolan har haft några omtumlande år efter att årskurserna fyra och fem lades ner i Markbacken och föräldrar valde att flytta även sina yngre barn till andra skolor. Men nu har det börja vända i rätt riktning. Rektor Annika Walter har stort förtroende bland både föräldrar och personal som jag pratar med, och hon arbetar ständigt med att synliggöra vad de gör på skolan och lyfta det som är positivt. Bra jobbat Brukets skola!

 

/Stefan Karlsson, redaktionen Pedagog Örebro

 

Senast uppdaterad:

Publicerad: