Lillån vill rida på kunskapsvågen efter vinsten i Vi i femman

Lillåns skola klass 5A vann i förra veckan frågesportprogrammet Vi i Femman. Kristina Ekstrand är klassens mentor och hoppas klassen och skolan ska rida på den positiva synen på kunskap som tävlingen förmedlat.

Kristina Ekstrand

Kristina Ekstrand

Smartaste 5:e klassen i Sverige. Hur låter det? Lillåns skola klass 5A kan titulera sig det efter vinsten i den stora riksomspännande tävlingen. Just stoltheten över att ha mycket kunskap är något Kristina Ekstrand vill fortsätta förmedla.

– Nu ska vi rida på den här kunskapsvågen. Tävlingen visar på det positiva med kunskap och att vara kunskapsstark. Eleverna pratar om att de är "smartast i Sverige", det är kul och något vi lärare kan använda oss av framåt.

Deltagandet i Vi i femman har engagerat många runt klassen. SO-lärare har jobbat mycket med allmänbildande frågor och nyhetsaktuella händelser - till exempel har Lilla aktuellt skola har varit ett stående inslag. Vårdnadshavare och annan personal har också involverats på olika sätt.

Har tidigare lyckats bra i tävlingen

Lillåns skola har också tidigare år lyckats bra i tävlingen, vilket gjort att elever känner till tävlingen och att uppsnacket börjar redan i åk 4.

– Redan förra året började eleverna prata om Vi i femman när de såg att det gått så bra tidigare. De såg fram emot i år och såg att det inte är omöjligt att nå långt, säger Kristina Ekstrand.

Foto: Henrik Crona/SVT

Trots att två elever tävlat (Viktor Berg och Margit Klintenberg) och varit klassens frontfigurer har en viktig uppgift för lärarna varit att involvera hela gruppen.

– Det har varit väldigt positivt och klassen känner att det här är en vinst för alla. Risken finns för lite avundsjuka mot de som deltar men gruppen har hanterat detta mycket bra tycker jag.

Det har varit stor uppståndelse kring vinsten den senaste veckan, med bland annat ett hyllningstal från rektor Patrik Nilsson samt besök av glassbilen. Mer väntar också i höst:

– Marlene Jörhag (ordförande i Programnämnd barn och utbildning) har gratulerat och bjudit in oss till rådhuset för en rundvandring och besök på kommunfullmäktige i höst. Det ser eleverna mycket fram emot, avslutar Kristina Ekstrand.

/Mikael Kindgren, Pedagog Örebro

Senast uppdaterad:

Publicerad: