Final i Örebros kockduell 2019

För andra året i rad arrangerade Virginska gymnasiet final i Kockduellen, en matlagningstävling för elever i åk 8 och 9. Förhoppningen är att tävlingen ska bidra till att öka ungdomars intresse för mat och matlagning och locka fler elever att välja Restaurang- och Livsmedelsprogrammet.

I tisdags gjorde elever från Olaus Petri-, Västra Engelbrekt-, Mellringe-, Gumaelius-, Hanna- och Engelska skolan upp i finalomgången av årets upplaga av Kockduellen. Vinnare blev Engelska skolan.

På Youtube kan du se en film från finalen.

Lokalt upplägg

Kockduellen är i grunden en riksomfattande tävling som i huvudsak genomförs under höstterminen, men den här gången genomförde Virginska gymnasiet tävlingen i egen regi.

– Alternativet hade varit att vi inte hade lyckats genomföra tävlingen i år. Nu blev det lokalt istället och de skolor som har anmält sitt intresse har fått delta, berättar Linda Herou Meriloo, rektor på Restaurang- och Livsmedelsprogrammet.

En lokal jury med repesentanter från olika delar av matlagningsbranschen hade engagerats till evenemanget. Anna Jakobsson, lärare på Yrkesvux restaurangutbildning, berättar:
– Förra året fick vi lägga ganska mycket arbete på att få tag på en jury som ville ställa upp. Den här gången gick det lättare eftersom de som var med förra gången ville vara med i år igen, för de tyckte att det var roligt och att det är så pass hög nivå på matlagningen.

Tävling pågår. Mat på spis

Vegetariskt på menyn

Temat för finalomgången var vegetariskt. Deltagarnas uppgift var att på 50 minuter skapa en rätt bestående av soyafärs, valfri kolhydrat samt grönsakstillbehör och dressing. Dessa ingredienser tillkännagavs dagen innan tävlingen.

Efter bara två upplagor är det kanske lite tidigt att utvärdera om tävlingen hunnit locka fler elever till Restaurang- och Livsmedelsutbildningen, men Maria Björk, hemkunskapslärare på Olaus Petriskolan, kan i alla fall konstatera att tävlingen skapat ett intresse hos eleverna:

matlagning

– Ja, jag har märkt ett intresse för tävlingen. Mina nuvarande elever i åk 7 började redan förra året att fråga 'När får vi vara med?' Sedan vet man ju inte om det resulterar i att de söker utbildningen längre fram, men det fungerar i alla fall som en morot för dem under åk 8.

/Jonas Gunnarsson, Pedagog Örebro

Senast uppdaterad:

Publicerad: