"Fantastiskt tacksam för utmärkelsen" - vinnaren Johan Larsson om pedagogiskt pris

Som traditionen bjuder skriver vinnarna i Pedagogiskt pris personliga texter hos oss på Pedagog Örebro. Först ut är Johan Larsson, idrottslärare på Navets skola, som vann i kategorin grundskola/grundsärskola.

När jag fick reda på att jag blivit nominerad till det pedagogiska priset blev jag jätteglad! Att åtminstone en person tycker att jag gör ett bra jobb är otroligt smickrande.

Jag tänkte emellertid inte så mycket mer på det, när man sitter på Conventum, pre-corona, ser man hur många vi pedagoger är och hur många skickliga yrkesmänniskor det finns och inser att chansen att vinna är försvinnande liten.

Nåväl, en vanlig dag i december sitter jag mellan lektioner på arbetsrummet vid idrottssalen och snackar med min kollega när telefonen ringer och rektor Jonas frågar om jag kan kila upp till specialläraren Ina som hade information om ett elevärende. Jag sitter med i trygghetsgruppen på skolan så det är inget ovanligt att jag får jogga iväg och lyssna/hjälpa till vid olika tillfällen. Väl upp hos Ina berättar hon om ett ärende jag redan är insatt i, lite konstigt tycker jag men lyssnar ändå. Snart knackar det på dörren och rektor Jonas står där med bister uppsyn.

"Jag har bara beställt lite ärtpåsar"

– Det står en lastbil från KGM AB full med utrustning till idrottssalen utanför skolan och ditt namn står på fakturan! Du måste kolla med mig vid så stora beställningar! Jag står som ett frågetecken men följer med honom ner.

- Jag har bara beställt lite ärtpåsar, och inte från KGM, försöker jag blidka honom med, för att visa att jag vet vilka vi har avtal med!

Väl ute på torget framför skolan tappar jag hakan helt!

Där står representanter från Pedagog Örebro med kameror och blommor och berättar att jag vunnit pedagogiskt pris 2020!

Well played Jonas och Ina!

"Tar med mig den fina nomineringstexten resten av livet"

Jag är fantastiskt tacksam för utmärkelsen och den fina nomineringstexten tar jag med mig i resten av livet! I dessa märkliga och tuffa tider var det en riktig boost som gör att man orkar lite till.

Att få jobba på en skola omgiven av så skickliga och empatiska pedagoger och skolledare är en ynnest! Att få samtala med Er och se hur Ni tar er an varje dag, varje elev och varje utmaning är något som alla borde få se!

Till sist tack till alla mina elever, nuvarande och gamla, som lärt mig så mycket om mig själv och om mitt yrke! Ni är anledningen till att jag går till jobbet!

Till all skolpersonal där ute: Ni är så jäkla viktiga för barn och ungdom i Örebro! Håll i och håll ut! Ljuset i tunneln syns därute och pandemin kommer att ta slut! Till dess, håll huvudet kallt och händerna rena!

Tack och hej! Ekologisk leverpastej!

/Johan Larsson, lärare idrott och hälsa i Navets skola.

Senast uppdaterad:

Publicerad: