Distansundervisning igång på Olaus Petriskolan 7-9 City

Fyra kommunala 7-9 skolor har denna vecka gått över till distansundervisning för att undvika trängsel i skolans lokaler och i kollektivtrafiken. En av skolorna är OP skolan 7-9 City där pedagogerna ställt om för att möta eleverna digitalt under veckan.

Henrik Holmberg är lärare i matematik och idrott och hälsa. I torsdags fick han och övriga kollegor reda på att skolan skulle gå över till distansundervisning denna vecka. Skolan har valt en modell där hälften av skolans 20 klasser är hemma och hälften är på skolan.

- Det var snabba ryck och stor del av fredagen gick ju åt att förbereda för detta. Beslutet kom ganska plötsligt men man har ju haft det i åtanke och diskuterat det en del på skolan, säger Henrik Holmberg.

Så här några dagar in på "online-veckan" är Henrik och hans kollegor ändå positiva, trots den korta förberedelsetiden.

- Personalen har gått in i det här med stor förståelse. Jag tycker det är över förväntan och samma sak tycker de kollegor jag pratat med. Det finns ju många utmaningar om distansundervisningen förlängs men i det korta perspektivet funkar det bra.

Gäller bara denna vecka

Just osäkerheten gör att det blir svårt med den långsiktiga planeringen. Beslutet om distansundervisning gäller just nu bara denna vecka men Henrik tänker ändå att den kan pågå längre än så.

- Jag vill ju ha eleverna i skolan och hoppas inte detta blir långvarigt men skulle det ändå bli det så får vi lösa det också. I dagsläget är det svårt att veta så man får ha lite olika planer i huvudet.

För idrottsläraren Henrik väntar på onsdagen ett första idrottspass online. De långa lektionerna (80 min) möjliggör både rörelse och mer teoretiska inslag. Eleverna får först jogga eller gå 25 minuter innan de delas upp i grupper på Teams där de tillsammans sätter ihop olika aerobics-program.

- Det funkar utmärkt att köra även online och jag kommer inte behöva förändra min planering så mycket i det korta perspektivet i alla fall. Tror att idrottsämnet går att lösa ganska bra digitalt men det är lite svårare för till exempel mina kollegor i hem och konsumentkunskap och slöjd, avslutar Henrik Holmberg.

/Mikael Kindgren, Pedagog Örebro

Följande kommunala 7-9 skolor har distansundervisning denna vecka:

  • Gumaeliusskolan, alla elever i årskurs 7–9, 14–24 januari.
  • Västra Engelbrektsskolan, alla elever i årskurs 7–9, 15–24 januari.
  • Olaus Petriskolan, alla elever i årskurs 7–9, 18–24 januari.
  • Lillåns skola, alla elever i årskurs 7–9, 18–24 januari.

Senast uppdaterad:

Publicerad: