Barn hjälper barn – Tybblelundsskolans fritidshem ordnade julmarknad till stöd för Musikhjälpen

I dagarna anordnade Tybblelundsskolans fritidshem en julmarknad till förmån för Musikhjälpens insamling för barn på flykt från krig och konflikter. Vi besökte julmarknaden och fick en pratstund med initiativtagare och rektorer.

Den välkända julmelodin Feliz Navidad ljuder ut över Tybblelundsskolans för dagen huttrande skolgård. Det är vinterns hittills kallaste dag – minus tio skvallrar termometern – och barn, föräldrar, far- och morföräldrar har flockats runt de marknadsstånd som iordningställts och fyllts med barnens fina julkreationer. Här finns allt från ljusstakar och bakverk till tvålar och julkransar, saker som barnen tillsammans har skapat på fritids.

Andreas Nordh är lärare i fritidshem på Tybblelundsskolan och den som har tagit initiativ till julmarknaden.

Andreas Nordh, lärare i fritidshem på Tybblelundskolan

Andreas Nordh, lärare i fritidshem på Tybblelundskolan

– Jag har arbetat på liknande sätt på min tidigare arbetsplats i Stockholm och tänkte 'Varför inte göra det även här i Örebro'! Vår förhoppning är att få ihop så mycket pengar som möjligt till Musikhjälpen men också att eleverna i slutändan ska förstå att vi gör det här för att hjälpa andra barn, som har det sämre ställt. Grunden har varit att få eleverna att reflektera över vad vi kan bidra med till de som behöver.

Fina snögubbar (julpynt).

Fina snögubbar till salu! Alla intäkter går till Musikhjälpen.

Musikhjälpen – elevernas val

Förutom att skapa saker till försäljning och att förbereda dekorationer och dansuppträdanden till julmarknaden har eleverna själva fått välja ändamål för insamlingen. Det skedde genom en omröstning där pedagogerna presenterade några olika organisationer som alla riktar sig till barn, exempelvis Bris, Rädda Barnen och Barncancerfonden. Merparten av rösterna föll i slutändan på Musikhjälpen. 

Mitt i vintervimlet möter vi Tybblelundsskolans två rektorer, Mariana Özel Gülger och Maja Bjurling. Vad har de att säga om julmarknaden?

– Vi tycker att det är fantastiskt, just att det är pedagogerna och alla barn tillsammans som har kommit fram till vad man vill bidra med, olika skapelser och uppträdanden. Det har varit roligt att se det hela växa fram, säger Maja Bjurling, biträdande rektor på skolan.

– Det är också roligt att det är eleverna själva som har valt till vilket syfte insamlingen ska gå, säger Mariana Özel Gülger, rektor.

Fortsättning nästa år

Det här är första gången som Tybblelundsskolan ordnar en julmarknad av detta slag, men troligen inte den sista. Planer finns redan för en fortsättning.

– Det här är en julmarknad i liten skala. Vi är en ny skola och det handlar om att skapa traditioner, säger Maja Bjurling.

– Man ska ju börja någonstans, och det känns bra att börja så här, säger Mariana Özel Gülger.

– Nästa år är tanken att vi ska ordna en större julmarknad, med hela skolan. Eventuellt kommer vi också att bjuda in vårdnadshavare att bidra genom att ta med ett par saker till försäljningen, som på en loppis, avslutar Andreas Nordh.

/Jonas Gunnarsson, Pedagog Örebro

Senast uppdaterad:

Publicerad: