Liv, löv och småkryp i ett ständigt kretslopp

Under temat liv i löv, småkryp och kretslopp, bjuder Örebro naturskola in mellanstadieklasser till besök. Pedagog Örebro var på plats när Engelbrektsskolan åk 4, gjorde sitt klassbesök.

Birgitta jansson pratar inför barnen

Birgitta Jansson, naturpedagog på Örebro naturskola

Naturpedagog Birgitta Jansson möter upp klassen framför en massa löv och ber snabbt eleverna att göra en stor lövhög. Rekordet är högt, så här vill det till att alla hjälps åt. Till slut är eleverna nöjda och högen reser sig ståtligt mot himlen.

Varför kommer då högen att minska och vad som kommer hända med löven? Birgitta ställer frågor till kring lövhögen som skapar diskussioner i elevgruppen. Eleverna är intresserade och kan en hel del om de nedbrytare som skapar jord av löven som sedan blir en del i naturens krestlopp.

Tre meter lång daggmask

En kompostpåse dyker också upp och eleverna får veta att en fylld kompostpåse räcker till biogas för cirka 2,5 kilometers körning med en stadsbuss - väldigt välregiserat svänger en av stadens lila bussar precis förbi.. Maskar är en av nedbrytarna som jobbar med att skapa jord och när Birgitta visar en bild på världens största daggmask - tre meter lång, blir elevernas ögon allt större.

Pojke hoppar i en lövhög

Avslutningen blir mer lekfull där eleverna får chansen att hoppa i den stora lövhögen. Men diverse olika konster tar de sig an uppgiften. Löven kan helt klart användas till mycket.

Mikroskåp som eleverna använder för att undersöka

Efter fikat så är det då dags för eleverna att hämta material som sedan ska undersökas. En hink fylls med kompåostjord och en hink med jord från naturen.

Djungelturen avslutar

Väl inne i klassrummet får eleverna titta på sina fynd i stereo-luppar och olika förstoringsglas. Nu är verkligen aktiviteten i full gång i de olika grupperna.

Några tittar länge i lupparna medan några tycker krypen ser rätt äckliga ut. Eleverna hittar maskar, larver, spindlar och andra djur och får genom ett nyckelschema och böcker ta reda på vilket djur de har hittat.

Efter lunch väntar sedan den spännande djungelturen där riktigt tät skog ska passeras. Efter vägen fortsätter Birgitta visa på naturens kretslopp och småkryp.

Engelbrektsskolan vandrar sedan hemåt efter en dag fylld med intryck från naturen. För Birgitta Jansson och övriga kollegor ute på Naturskolan väntar planering inför kommande klassbesök och kurser för pedagoger.

/Mikael Kindgren, Pedagog Örebro

Bild på naturskolan

Senast uppdaterad:

Publicerad: