Några tips inför skolstarten

Hoppas att alla läsare haft en bra semester. Själv har jag kunnat ägna mig åt en och annan hobby, bland annat att skrota runt på loppisar i Värmland.

Bild föreställande förväntansfulla skolbarn i England 1933.

Bild ur Hemmets Journal, 1933.

Bilden ni ser kommer från en utgåva av Hemmets Journal från 1933, där diskuterar de inför skolstarten hösten -33 vad man kan tänka på för att klara sig bättre i skolan. Det är intressant att jämföra med kraven vi ställer på dagens elever, som kanske inte alltid är högre men definitivt annorlunda.

Bland annat ges rådet att spara alla tidningsurklipp som är relevanta för naturvetenskapliga skolämnen – sorterade i pärmar, och tillföra egna erfarenhetsbaserade reflektioner. Det ska enligt Hemmets Journal inte bara öka chansen att klara skolämnena utan också imponera på kamrater när de är på besök.

Med anledning av detta tog jag ett varv i psykologkorridoren och frågade vad kollegorna tänker vore bra att göra inför skolstart, resultatet blev en liten lista som är lika bra för skolpersonal som elever!

Att göra 1 vecka innan terminsstart:

  1. Kom igång med rutiner! Gå upp den tid du kommer behöva gå upp när skolan börjar. Sätt klockan måndagen innan. Har du haft sena vanor så kommer du bli lite trött den dagen, men det är bättre att ta den smällen innan skolan börjar. Detta är det tips flest psykologer kommer att tänka på och som också har bäst förankring i forskning. Någon lägger till att det är bra att börja äta lunch vid samma tid också.
  2. Ställ saker på en tydlig plats senast dagen innan. När du går upp på måndagsmorgonen så är det bra att inte behöva packa någon väska eller välja kläder. På samma sätt bör du kunna förvänta dig att din krok med ditt namn finns på skolan när du kommer fram dit.
  3. Om du varit bortrest, hör gärna av dig till kompisar du förväntar dig att träffa på skolan. Om du har något att berätta om din sommar, försök om möjligt göra det innan ni ses i skolan. Ni kommer inte att få slut på samtalsämnen, snarare blir det lättare att prata med varandra i skolan också.
  4. Om du är orolig över mycket i skolan, skriv ner det i punktform. Det gör det lättare att prata med mentorn och formulera dig. Det är lättare att formulera oro innan du är i en stressig situation i skolan.

Lycka till med skolstarten!

/Michael Dahlman, psykolog Örebro kommun

Senast uppdaterad:

Publicerad: