Bokblogg: Lätta böcker om svåra saker

Fyra barnböcker

Har du någon gång saknat barnböcker som tar upp de där känsliga och svåra sakerna i livet? Böcker att använda som underlag vid diskussioner med barn? Sådant som vi måste prata om fast vi kanske egentligen inte vill, som t.ex. rädslor, sorg eller utanförskap.

Nu behöver du inte leta längre. IDUS förlag har nämligen gett ut ett helt gäng "lätta böcker om svåra saker". Böcker som behandlar allt från sorg och sjukdom till diagnoser och allergier. Böckerna går att köpa både enskilt och i olika bokpaket.

Det finns fyra olika bokpaket som alla behandlar olika "svåra ämnen" och som passar bra som diskussionsunderlag vid samtal med lite yngre barn. Pedagog Örebro har läst några av böckerna och kommer inom kort att publicera texter om dessa böcker här i bokbloggen, men tills dess vill vi ändå tipsa om dessa fina och användbara bokpaket.

Funktionsvariationer

I det här bokpaketet ingår fyra böcker och de handlar alla om barn som har olika typer av funktionsvariationer. Möt Sofia som har ADHD, lilla Vilda som inte kan sitta still, Saskia som är CP-skadad och sitter i rullstol samt William som själv tycker att han är alldeles för vanlig.

Bokpaket med barnböcker


Samtal

I bokpaktet "samtal" ingår sju lätta böcker som handlar om olika saker som kan vara viktiga att prata med barn om. Böcker om hur det är att vara barn till en deprimerad förälder, om att ligga på sjukhus eller om att inte ha råd att göra lika roliga saker som alla andra på sommarlovet.

 

Bokpaket

Integration

Det här är ett bokpaket där vi får goda underlag att samtala om integration och om de svåra saker som händer runt om i världen just nu. Ensamma barn som tvingas fly från krig och familjer som splittras upp under flykt. Jag skrev tidigare en text här i bokbloggen om boken "Flyktfåglarna som inte kunde flyga" som ingår i det här bokpaketet.

 

Bokpaket

Sorg

Det fjärde bokpaketet innehåller fem böcker om sorg. Död eller sjukdomar är kanske de svårase ämnena att prata med barn om, men det är också en viktig del i deras sorgbearbetning att få svar på frågor oich funderingar kring det som har framkallatr sorgen. Böckerna behandlar bl.a. svåra ämnen som barn som förlorar en förälder eller ett syskon, en mormor som är sjuk i cancer och saknaden efter någon som gått bort.

/Stefan Karlsson, redaktionen Pedagog Örebro

Senast uppdaterad:

Publicerad: