Kostnadsfria resurser för tekniklärare

Kugghjul

Teknikspanarna och Problemlösarna är två projekt som syftar till att stötta lärare och stärka teknikundervisningen i grundskolanskolan från åk 4-9. Allt material är helt kostnadsfritt och det är mycket enkelt att komma igång och arbeta med materialet i skolan.

Teknikspanarna för årskurs 4-6

På Teknikspanarnas hemsida (www.teknikspanarna.se) får lärare, som registrerar sig, tillgång till ett startklart lektionsmaterial i teknik för årskurs 4-6. Det nedladdningsbara lektionsmaterialet består av en interaktiv TV-serie med tillhörande utmaningar för eleverna att lösa. Materialet följer kursplanen i teknik och är helt kostnadsfritt. Det finns totalt sju olika teknikteman och till varje tema finns en specifik lärarhandledning.

OBS! Teknikspanarna har just nu ett uppehåll. Därför går det inte att ladda ner lärarhandledningen just nu.

Du som lärare väljer i vilken ordning ni ska se de sju avsnitten i TV-serien samt hur eleverna ska lösa utmaningarna. Handlingen i TV-serien är helt fiktiv. Den kretsar kring en utomjordings behov av att fylla på sina tekniska kunskaper för att kunna starta om sin planet.

Teknikspanarna erbjuder även ett inspirationsmaterial med lite drygt 30 "nygamla" lektionsförslag som inte kräver registrering.

Problemlösarna för årskurs 8-9

Problemlösarna riktar sig till lärare och elever i årskurs 8-9. Syftet är att ge eleverna en mer verklig bild av teknikbranschen och ingenjörer samtidigt som lärare får stöd i teknikundervisningen.

Genom Problemlösarna erbjuds du som lärare ett kreativt och verklighetsnära verktyg till undervisningen i teknik. Lärarmaterialet innehåller sju konkreta lektionsförslag som är kopplat både till centralt innehåll och förmågor för teknikämnet. Utöver lektionerna innehåller materialet fjorton verkliga ingenjörsuppdrag där eleverna får komma med egna förslag på lösningar.

Det finns även möjlighet för eleverna att delta i tävlingen "Årets Problemlösare" genom att ladda upp sina lösningar på ingenjörsuppdragen (OBS! Kräver registrering). Eleverna tävlar i projektgrupper i tre olika kategorier: Bästa film, Mest innovativa lösning samt Störst framtidspotential i lösningen. Om dina elever utses till pristagare i någon av kategorierna kan du som lärare vinna en plats, med alla kostnader betalda, på Teknikföretagens inspirationsdagar.

Att ta del av lektioner och uppdrag kräver ingen registrering och allt material laddas hem helt kostnadsfritt från hemsidan.


//Stefan Karlsson, redaktionen Pedagog Örebro

Senast uppdaterad:

Publicerad: