Gå till innehåll
  • Start
  • / Verksamhet
  • / "Processens röda trådar" - förskolornas projekt visas upp i utställning

"Processens röda trådar" - förskolornas projekt visas upp i utställning

Lillåns Intraprenads förskolor jobbar tillsammans med olika projekt under namnet "processens röda trådar". Vi besökte utställningen där barnens fantastisk arbete visades upp. Det första vi såg var en jättelik bläckfisk..

Bild på en bläckfisk

Utgå från barnens nyfikenhet - hitta deras intresse och se var resan går. Med på resan är givetvis pedagogerna på förskolan som leder barnen i sitt lärande. Projekten som barnen initierar kan ta helt olika vägar men ändå handlar slutmålet om likvärdighet. Alla barnens projekt från de olika förskolorna, samlas sedan i en utställning som öppnas upp för föräldrar, barn och pedagoger.

Här har ni Lillåns Intraprenads förskolors projekttänk kortfattat presenterad. Vi träffar ateljeristan Frida Olsson i förskolornas gemensamma utställning. Frida har sammanställt barnens olika arbeten till en uppskattad utställning.

- Vi ville få en likvärdighet mellan förskolorna i intraprenaden och startade "processens röda trådar" som nu har utmynnat i denna utställning. Utgångspunkten har varit projekttanken där vi utgår från barnens nyfikenhet och där pedagogerna leder och ger verktyg, berättar Frida Olsson

Lotta Olsson

Frida Olsson är ateljérista på intraprenadens fem förskolor

Barnen har jobbat med sina alster under en period och det gedigna arbetet har alltså utmynnat i en utställning. Många projekt handlar om naturen, något om rymden, ett annat om en magisk värld och en tredje om vår stad. Gemensamt för alla är att det handlar om ett görande där barnen varit aktiva i sitt lärande och i många fall producerat något.

Det som först möter oss är en jättelik bläckfisk som ingår i projektet "havet". Bredvid bläckfisken ligger små koraller som barnen gjort i lera. Själva jätten är gjort av gips och mjölkpaketskorkar - en mäktig syn!

"Atrak" som en röd tråd

Vi kollar vidare och upptäcker en grupp som jobbat med rymden och använd greenscreen till att göra små filmer. En grupp fokuserar på vår stad och har gjort som figurer som ska passa in i olika hus. Här finns också den magiska världen där fantasifiguren "Atrak" finns som en röd tråd i barnens lärande.

- Barnen är verkligen stolta över vad de gjort, säger Frida Olsson och vi förstår varför.

Frida Olsson lyfter också fram pedagogernas arbete med projekten. De tar i första läget, steget tillbaka och låter barnen fundera själva. Projekten kan ta helt olika vägar och pedagogerna stöttar barnen på deras resa.

- Pedagogerna visar verkligen att de tar barnen och deras nyfikenhet på allvar.

Under de närmaste veckorna kommer utställningen tas ner men tankar finns redan på något liknande nästa år då feedbacken varit väldigt positiv från barn, föräldrar och pedagoger.

/Mikael Kindgren, Pedagog Örebro

Bild på en utställning i förskolan

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Pedagog Örebro

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se