Gå till innehåll

Utomhuspedagogik i fokus när pedagoger fortbildades

Vi träffar några förväntansfulla pedagoger i en skogsglänta utanför Björkhagaskolan. Del två väntar i Örebro naturskolas fortbildning i utomhuspedagogik med fokus på ämnena svenska, biologi och matematik.

Lärare står på ett ben

Birgitta och Mattias från Örebro naturskola har dukat upp för eftermiddagens fortbildning. Idag blir det mycket fokus på hur man kan jobba med skolämnena svenska, matematik och biologi i utomhusmiljö. Under en för dagen stekande sol, sätter lärarna igång med diverse övningar i skogsdungen.

Först en "icebreaker" för att komma igång. Pedagogerna får ge sig ut på uppdrag i naturen som sedan visas upp för Birgitta och Mattias.

36-leken står sedan på tur. Gruppen delas upp på två och får slå med en stor tärning som talar om vilkan lapp de ska läsa. Efter att uppdraget genomförts får gruppen slå tärningen igen och addera siffran gruppen har för att hitta en ny lapp/uppdrag. Grupperna får också hitta på ett läte som ska utropas varje gång man hittat sin lapp ute i terrängen.

- Det här funkar jättebra med barnen. Jag har kört den i par och barnen blir väldigt aktiva direkt och den skapar också ett bra resonemang, säger Jessica Jansson pedagog på Björkhagaskolan.

Matematik står på agendan även i nästa övning där "likamed" tecknet är i fokus . I par ska deltagarna jobba med att flytta stenar på två sittunderlag. Hur ska man göra? Kan man ta bort? lägga till?

Jessica Jansson och kollegan Emelie Wåhlin är i full gång med övningen som utmanar mattekunskaperna hos barnen.

Fika i naturen står sedan på programmet (en viktig del i allt friluftsliv och utomhuspedagogik). Därefter fokus på biologi och hur man kan jobba med det ämnet i en utomhusmiljö.

Vet du förresten vad som gömmer sig under en sko med storlek 44? Titta på bilden och kanske sätter du ner foten lite mindre hårt nästa gång?

Med på utbildningen deltog pedagoger från Björkhagaskolan, Lillåns södra skola och Örebro Waldorfskola.

/Mikael Kindgren, Pedagog Örebro

En sko

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Pedagog Örebro

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se