Gå till innehåll

En dag med leddjur, blötdjur och iglar på Örebro Naturskola

Örebro Naturskola erbjuder både klassbesök och kurser för pedagoger. Pedagog Örebro tog rygg på naturpedagogen Malin Bideby när Fridhemsskolan kom på besök.

Naturskolans egna tält

Vi besöker Örebro Naturskola en lite kylig höstmorgon i början på oktober. Det är dags för ännu ett klassbesök och denna gång är det Fridhemsskolan åk 2-3 som kommer tillbringa förmiddagen ute i naturen. Barnen är mycket förväntansfulla och ser främst fram emot håvningen. "Jag vill hitta en krokodil eller en blåval", säger en pojke en annan vill hitta en piraya och en tredje en hummer. Fanasin flödar verkligen när det gäller vad de kommer hitta i vattnet. Naturpedagogen Malin Bideby pratar med barnen och förklarar att det kan bli lite svårt att hitta dessa djur men att de kommer hitta mycket annat intressant.

Barnen håvar insekter

Malin börjar med sagoberättande för att få barnen mer intresserade och få mer kunskap om det som komma skall. Malin berättar med stor inlevelse en saga om och med djur. I sagan möter barnen några av de djur som finns i vattnet. Skräddare, nattsländelarv och trollslända vävs in i berättelsen, likaså mygglarverna som andas med rumpan. Det otäcka odjuret med sprucken rygg fångar också barnens uppmärksamhet.

Efter det är det dags för huvudnumret - håvningen. Barnen delas upp i fyra grupper och får med sig burkar, håvar, mikroskåp, och miniakvarium. Jakten börjar och allt eftersom börjar barnen hitta små intressanta kryp. Dykare, skräddare, trollsländor, vattnspindlar och iglar håvas upp med stor entusiasm. Lyckan är sedan total när barnen lyckas få upp en nattsländelarv som byggt ett fint hus som den inte alls vill lämna.

En stor spindel

Får visa upp sina fångster i en utställning

Barnen får sedan visa upp sina fångster i en utställning där också Malin berättar mer om varje djur. Efter utställningen är det sedan dags för barnen att grilla den efterlängtade korven med bröd som smakar extra gott i den kyliga luften.

Fridhemsskolan åker hem. Det blev visserligen inga pirayor eller blåvalar denna gång, men barnen är åndå mycket nöjda med sina fynd. För Malins del börjar förberedandet för fler klassbesök. Örebro Naturskola har cirka 3-4 besök i veckan från skolor runt om i Örebro. Man har också kurser för pedagoger. Den fina miljön ute vid Naturens hus lockar verkligen till utomhuspedagogik och är väl värt ett besök.

/Mikael Kindgren, redaktionen Pedagog Örebro

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Pedagog Örebro

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se