Gå till innehåll

Workshop med fokus på digitalisering i förskolan

Visst är det fantastiskt när pedagoger delar med sig av sina kunskaper och sin kompetens! Vi besökte Heimdals förskola och en workshop där pedagoger lär pedagoger om digitalisering i förskolan.

Beeboot bowling

Det är uppdukat i Heimdals förskolas matsal när vi kommer på besök. Det är dags för workshop med temat digitalisering i förskolan där lärspridare från förskolorna i Östernärke bjudits in. För workshopen står huvudlärspridaren Iveta Andersone, som i sitt uppdrag valt att bjuda in skolor på workshops.

Iveta Andersone

Iveta Andersone håller i workshopen

- Främst fokuserar jag på "mina" förskolor (10 stycken), där jag åker runt och kompetensutvecklar personalen. Men om intresse finns bjuder jag också hit andra, berättar Iveta Andersone.

Legat i framkant

Heimdals förskola har legat i framkant när de gäller just digitalisering i förskolan. Fär fyra år sedan åkte två av pedagogerna på en så kallad e-twinning-utbildning och efter det drog digitaliseringsarbetet igång på allvar. Nu finns ett IKT bibliotek som utnyttjas flitigt och ett rikligt utbud av digitala hjälpmedel för barnen.

Som huvudlärspridare är Ivetas uppdrag att hjälpa och stötta pedagogernas och barnens arbete med digitalisering. Men alltså även att stötta andra förskolor i området.

Workshopen som står på programmet denna dag innehåller tio olika stationer:

1) Beeboot

2) Programmering

3) Ljud

4) QR-koder

5) Dansprogrammering

6) Greenscreen

7) Bowling med beeboot

8) Wifi-ägg

9) Quirer-vision

10) Appar och tips

Deltagarna får en genomgång och får sedan prova de olika momenten. En av lärspridarna som deltar i workshopen är Therése Bülow från Per Andersgården i Odensbacken.

- Det är verkligen superinspirerande att få vara här - man vill bara hem och ta tag i allt på en gång, ler hon och fortsätter:

- Det är verkligen fantastiskt att Iveta vill dela med sig.

Dela-kulturen viktig

Just dela-kulturen är viktigt och tanken är att den ska vara central i kommunens organisation med huvudlärspridare och lärspridare. Även att likvärdigheten ska öka mellan förskolorna är viktigt och då är sådana här fortbildningar ett utmärkt sätt att sprida kompetensen.

- Jag vill inte bara ha en power-point presentation och visa när jag kommer ut, utan jag vill att det ska vara aktivitet och att de ska få testa. De är verkligen peppade och jag blir glad när de får med sig något som de kan testa i sin egen verksamhet, säger Iveta Andersone.

Och det sista råder det ingen tvekan om. Deltagarna från Östernärkes förskolor är väldigt nöjda med workshopen och har fått massa bra tips och inspiration att ta med sig. Helt enkelt en "dela-kultur" som fungerar!

/Mikael Kindgren, Pedagog Örebro

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Pedagog Örebro

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se