Dagens digitala tips: Widgit Go

Denna app är ett kommunikationsverktyg för att stödja barns kommunikation och språkutveckling. För de som är vana vid att använda programmen InPrint 3, Symwriter 2 och Widgit Online, kommer de att känna igen många delar i appen. Det gemensamma är att det är samma symboler som finns i appen som i de ovan nämnda kommunikationsverktygen, eftersom både Widgit Go samt InPrint och Symwriter ingår i samma familj.

En positiv aspekt med appen är att den erbjuder över 14 000 symboler. Samtidigt är det ett lättillgängligt verktyg eftersom är både anpassad för både iPad och iPhone.
När appen installeras får pedagogen en snabb överblick kring dess funktioner genom att huvudmenyn erbjuder redan färdiga upplägg att inspireras av. Det ingår 13 stycken upplägg. Uppläggen är inte beroende av internet och fungerar bra utan. Ett av dessa upplägg kan till exempel vara fika. Trycker man på symbolen fika så dyker det upp två bilder, den ena är på en smörgås och den andra på en bulle. Väljer man att trycka på någon av bilderna så hörs det ett inspelat ljud som beskriver bildens innehåll.

Skulle det vara så att det önskas fler alternativ när det kommer till symboler så går det självklart att skapa fler rutnät av celler. Det går även att välja antal rader och kolumner. Därefter lägger man upp de önskade symboler som ska visas samt att det hörs inspelning av ljud, om det så önskas. Det är även möjligt att länka cellen till ett nytt rutnät som öppnas vidare på en ny sida. Det kan till exempel röra sig om ett upplägg om mat som sedan länkas till ett nytt rutnät med specifika maträtter. Det går också bra att bryta ner en maträtt till receptet och där man lätt kan följa varje del i receptet.

Appen erbjuder också möjlighet till att spara texten och symboler. Dessutom kan alla dokument som har skapats i appen sparas som till bildfiler eller PDF-fil. Vill man så går det även att skicka direkt som bilaga i e-post.

Appen erbjuder dessutom möjlighet att använda den redan befintliga talsyntesen som ingår eller så väljer man att spela in den egna rösten. Det är också möjligt att köpa andra talsyntesröster. Det är även möjligt att byta ut symboler mot sina egna bilder och det går också utmärkt att ta kort direkt med antigen iPaden eller iPhonen. Det går också att säkerhetskopiera och dela vidare uppläggen, samt att det kan göras inköp av extra bildbaser direkt i appen, så som Bliss, Pictogram och teckenbildbas.

/Petra Sivhult, Brunnsskolan

Senast uppdaterad:

Publicerad: