Bokblogg: Petras bilder - Pojken med örnen och Klockan som rinner

Nu har jag även läst bok nummer två och tre i serien Petras bilder för min klass som nu har blivit en åk 2. Del två ”Pojken med örnen” och del tre ”Klockan som rinner”. Precis som första boken ”Flickan i blått” handlar böckerna om konst. På ett roligt och spännande sätt hjälper författaren Torhild Sandberg oss att se bilder i vardagen. Eleverna blir nyfikna på bilder. Författaren menar att konsten måste vara tillgänglig och tillhöra alla. Torhild vill att barn ska titta på konst på ett otvunget sätt och säga högt vad de ser. Svårare än så behöver det inte vara!

Två böcker på ett skrivbord

Andra boken - Pojken med örnen – tar upp maktens konst. Målningar beställdes av kungar för att visa deras makt. Tavlorna i boken föreställer Napoleon vid Sankt Bernard-passet och Napoleons kröning. Boken tar upp hur kejsare Napoleon nyttjade konsten för att visa på sin storhet. Även viktiga kamratrelationer och känslor tas upp i boken. Petra får inte vara med i stafettlaget och känner sig sämst. Att samtala med grannen Fredrika hjälper Petra att känna att hon duger och är bra. Här hade vi en del diskussioner om vad bilder vi ser runt om oss i vardagen vill förmedla. I dagens mängd av sociala medier är det viktigt att kritiskt granska bilder. Vad vill de säga? Är de riktiga och sanna bilder?

Den tredje boken – Klockan som rinner – tar upp den moderna konsten. Verken ”Staden” ”New York natt” och ”Minnets envishet”. Här får vi se konst som man kanske inte direkt kan se vad det föreställer eller vad konstnären vill förmedla. Men det är i dessa bilder vi fick igång härliga och spännande diskussioner. Alla kan se något och det finns inga rätt eller fel. Klassen blev modigare i att tolka bilderna efter lite träning.

Efter vi läst boken skapade vi bilder av en stad med mest rektanglar men även kvadrater och trianglar i tidningspapper. Alla bilder blev olika men lika fantastiska! Det var en uppskattad bilduppgift och alla var nöjda med sina bilder.

Det bästa är att den fjärde boken nu är här. ”Den flygande hästen” hade bokrelease den 24 oktober. Den vill jag naturligtvis lägga vantarna på och mina elever gillar med all säkerhet den också.

/Berit Hellström, Klasslärare åk 2, Sveaskolan

Senast uppdaterad:

Publicerad: