Bokblogg: Orimlig, onödig oro. Om diagnosen GAD- en personlig berättelse om ångest

Bok på ett skrivbord

När jag kom i kontakt med gymnasieläraren Jenny Nyléns bok Orimlig, onödig oro-om diagnosen GAD- en personlig berättelse om ångest, tänkte jag att denna bok måste jag läsa för att bättre kunna förstå de elever jag möter på gymnasiet som lider av ångest och oro i vardagen. Vet du vad förkortningen GAD står för? Det visste inte författaren till boken heller innan hon fick diagnosen GAD, Generalized Anxiety Disorder, och kan översättas till svenska som generaliserad ångestsyndrom, och handlar om att varje dag oroa sig och ha svårt att kontrollera sin oro. ”Tänk om tankarna” avlöser varandra hela tiden samt påverkar personens liv på ett negativt sätt.

Jenny Nylén, utbildad gymnasielärare i samhällskunskap och psykologi, hade aldrig själv kommit i kontakt med diagnosen GAD i sina psykologistudier eller i undervisningen. Genom bokens kapitel får du på ett personligt sätt följa de olika händelserna som drabbar Nylèn i i vardagen, med extrem oro, ångest och hur kontrollbehoven visar sig. Det kan tyckas som att alla lider väl lite av detta, men personer med GAD kan till exempel oroa sig för cirka 100 olika saker varje dag. Som läsare får jag ta del av hur det kunde se ut i författarens vardagliga liv. Ett exempel är från en lördagsmorgon:

EFTER EN OROLIG NATTS SÖMN, efter att äntligen somnat in vid halvfyra tiden, vaknar jag sömndrucken klockan kvart över tio en lördagmorgon. Mina tankar är direkt hos barnen (de är snart trettio år) Hur har de det? Är de glada? Lever de över huvud taget?

Två SMS skickas till de vuxna barnen, i väntan på svar läser hon nyheterna på mobilen och ser att det hänt något i barnens bostadsområden. Genast kommer katastroftänkandet igång, (oro) tänk om det hänt något! När barnen sedan hör av sig har Jenny redan målat upp den värsta bilden av ett scenario av alla förälders värsta mardröm om att det hänt ens barn något. Mycket oro och ångest skaps helt i onödan.

Men hur vet man om har GAD,? Det får du ta del av i Jenny Nylén bok, som är en personlig biografi utifrån författarens egna erfarenheter. Det beskrivs personligt i de olika kapitlen om olika händelser utifrån stark ångest, katastrofer samt ett stort kontrollbehov som styrde hela vardagen. Som att träffa en väninna för att gå ut och äta, skapade mycket oro, med vad ska jag äta, måste bli mätt, dyr restaurang, tänk om jag beställer fel, vad ska jag ha på mig, jag som är så tjock jag som behöver gå ner i vikt, tänk om jag inte blir mätt. Men det är under denna träffa om Jenny Nylén blir medveten om sin oro, ångest och kontrollbehov genom väninnans kommentar:

Du måste göra en inre resa och det är mycket viktigare än alla semesterresor du lägger pengar på.

Ett av Nyléns stora intressen är resor.

En av mina favoritsysselsättningar, att jag brukar sitta upp emot en fyrtio timmar vid datorn innan jag betalar en bokad resa, är det bara jag själv som vet. Blir liksom besatt av att hitta det bästa alternativet och brukar boka upp en tre till fyra resor samtidigt, som jag bokar av på olika mailadresser. Man vill ju ha det bästa priset.

Som läsare får du en bra förståelse för hur personer med GAD lever och har det i vardagen. Att få ta del Jenny Nylèn personliga erfarenheter, men ger också konkreta verktyg att komma vidare, för att få hjälp och bli medveten om GAD. Som med verktyg inom KBT, Kognitiv beteende terapi och med mediciner, som gör att du som lider av GAD kan minska din oro.

Det finns mycket igenkänningsfaktor i den här boken med oro för att inte räcka till. Att inte vara en bra mamma, fru, lärare, vän, dotter, syster ect. För mig har boken inneburit mycket ny kunskap om diagnosen, men också i hur jag kan bemöta personer som lider av GAD. För tanken med boken är att om du lider av ångest och tvångstankar att du ska få hjälp att ändra tankebanor, samt hur du kan få hjälp. Boken avslutas med kapitlet ” EN VANLIG DAG mitt liv efter behandlingen” där man får följa Jenny Nylén i en vanlig dag samt hur hon ändrat sina tankebanor .

Jenny Nylén har även skrivit "Änglafjädrar och rosenkvarts" som är en fortsättning på denna bok.

 

/Ulrika Duvman Rydén

Senast uppdaterad:

Publicerad: