Bokblogg: Här. Hand. Häller. av Torhild Elisabet Sandberg

Jag har nu läst den femte boken i bokserien Petras bilder, Här. Hand. Häller. Den är skriven av Torhild Elisabet Sandberg som är journalist och konstkritiker. Hon skrev dessa böcker för att hon tyckte att det saknades böcker om konst för barn. Här. Hand. Häller. är illustrerad av Emily Ryan som har illustrerat alla böckerna i denna serie. Bilderna är vackra och tydliga och det finns mycket att se och diskutera i bilderna. Jag har läst de andra fyra innan så jag visste att mina elever skulle gilla boken.

Boken handlar om Petra som skadar sig illa i klätterställningen på skolgården. Hon är kompis med Fredrika som är en äldre dam och bor i samma höghus som Petra. Dit rymmer Petra när hennes föräldrar, lillebror och kompisar är jobbiga. Hon lyssnar alltid och har massor att lära Petra. Hon har många böcker och bilder. Hon lär Petra att se konst i vardagen.

I denna femte bok tas samtidskonsten upp. Vad kan vara konst? Performance dyker upp och hur man kan förändra samhället med hjälp av konst. I Petras fall förändra skolgården. Hon vet att klätterställningen är gammal och sliten och att det var därför som hon skadade sig. De vuxna vill inte lyssna på henne och då skapar hon kaos på skolgården.

Detta är ett bra sätt att visa på att man kan förändra! Att göra sig hörd så att de vuxna lyssnar!

Även att konst kan vara nästan vad som helst.

Hon sträckte sig efter en äggkartong, rev av locket med en häftig rörelse och försökte att trycka till de spetsiga ägghållarna med handen.

– Stampa på den! Sa Fredrika glatt.
– Platta ut! Förstör, viskade hon finurligt.

Petra ställde sig upp, vände äggkartongen upp och ner och hoppade på den flera gånger. Allt högre och högre.

– Kolla vilken bra studsmatta!

Fredrika skrattade. Men så utbrast hon och utbrast:

–Så intressant.
–Du är smart, du Petra. Märkte du vad du gjorde?

Boken läser jag i åk 3 och den passar bra att läsas på lågstadiet. Det blir naturligt att prata om konst som vi arbetar vidare med på bildlektionerna. Till just denna bok skapar vi konst av äggkartong! Efter att Petra i boken hoppat studsmatta på äggkartonger. Ja det blev också konst!

/Berit Hellström, Sveaskolan

Senast uppdaterad:

Publicerad: