Bokblogg: Grej Of The Day Förskola. 25 GOTD-grejer, av Micke Hermansson och Maria Heimer

Direkt när jag öppnade paketet med boken blev jag glad. Den färgglada boken med foton på intressanta saker på utsidan tilltalade mig och jag kände mig genast inspirerad och sugen på att dyka in och kolla upp vad boken hade att presentera. Jag hade tidigare sett och läst litegrann om GOTD på nätet men inte satt mig in i annat än att det är en undervisningsmetod som bygger på mikrolektioner med intressanta fakta så det kändes riktigt roligt att nu få möjlighet att läsa och recensera denna bok.

GOTD-för förskolan Bokblogg Recension

Boken är skriven av Micke Hermansson och Maria Heimer och presenterar undervisningsmetoden GOTD.

Metoden bygger på att pedagogen håller en mikroundervisning för barnen där de först ger några ledtrådar i form av ett påstående eller en bild, på så sätt skapar man en nyfikenhet och förväntan inför nästa steg. Det är lite som ett mysterium med ledtrådar att lösa. När ledtråden är löst går pedagogen vidare genom att presentera fakta om dagens grej.

I boken ges förslag på hur man kan få en helhet genom att koppla ihop grejen med övriga verksamheten såsom sång och högläsningslitteratur som är ofta förekommande i förskolan. Genom att sedan ställa frågor och återberätta spännande fakta och kuriosa tillsammans med barnen så förstärks kunskapen och de lär sig.

Grejen kan vara en sak, en intressant person eller en händelse.

I den här boken presenteras 25 olika spännande mikroundervisningslektioner med olika teman som passar och berör förskolebarnens vardag och intressesfär. Genom att man arbetar med olika ”grejer” och sedan förstärker lärandet genom att förankra detta hos barnen med frågor och andra metoder så följer man Lpfö-18.

Vill man hitta mer inspiration så kan man på internet hitta massor av mer fakta om GOTD för barn i alla skolåldrar. Det finns flera mikrolektioner skapade av författaren Micke Hermansson och Studentlitteratur delade på Youtube. Det finns också en facebookgrupp och olika webbplatser som ger förslag på fler lektioner. Möjligheterna är oändliga.

På Wikipedia kan vi läsa om hur GOTD startade. Micke Hermansson ville år 2009 att hans mellanstadieskolbarn skulle bli mer allmänbildade och få en större nyfikenhet för kunskap. Varje dag skulle de lära sig minst en ny sak. Han utvecklade då undervisningsmetoden Grej Of The Day.

Hans metod har därefter spridit sig i Sverige och till världen. Den används idag i över 15 länder och har fått en egen dag som firas den 25/9.

2011 tilldelades han Lärarförbundets pedagogiska pris.

Han har gett ut flera böcker om GOTD med olika teman varav den senaste som han författat tillsammans med Maria Heimer är denna som är riktad till förskolan.

Jag känner att som förskollärare så kommer jag definitivt kunna använda mig av denna undervisningsmetod. Jag vet av erfarenhet att barn som är nyfikna på och intresserade av något kan lära sig massor. Boken inspirerar och ger pedagogen verktyg till att snabbt komma igång med sin egen mikroundervisning, man kan välja och vraka bland de olika inspirerande mikroundervisningarna. Varför inte börja med grej 1 som handlar om något som är mycket aktuellt inom förskolan: Barnkonventionen.

Jag vill avsluta med författarnas motto som finns att läsa på fler ställen i boken:

FAKTA ÄR COOLT!!!

/Åsa Stensrud, Norrgårdens förskola, Vintrosa

Senast uppdaterad:

Publicerad: