... men sen då?

Dörrar på rad

Jag har funderat mycket på det här med var jag ska arbeta efter examen. För närvarande har jag tre anställningar (i varierande grad) i olika skolformer och har blivit erbjuden heltid så fort jag har ett examensbevis i handen. Jag säger inte det här för att skryta, lärarbristen är ett faktum. Som lärare i religionskunskap och svenska som andraspråk har jag dessutom en kombination som en del rektorer verkar tycka är extra intressant.

Frågan är som sagt bara VAR jag vill hamna under mina första år som heltidsarbetande lärare. Under de senaste två åren har jag arbetat inom vuxenutbildningen, framförallt med SFI och grundläggande svenska som andraspråk. I höst började jag arbeta timmar på en folkhögskola. Alla dessa skolformer har en elevsammansättning där alla är över 18 år. Majoriteten av mina elever är 25+, många är långt över 40. Det är, på många sätt, ett privilegium att arbeta tillsammans med vuxna. Att lära ut språket, att undervisa vuxna i religionskunskap. Samtidigt är det ju ämneslärare mot gymnasieskolan jag utbildar mig till. Jag valde att bli lärare för att jag ville arbeta med ungdomar.

Jag vill fortfarande arbeta med ungdomar, men jag är osäker på var. Överallt hör man skräckhistorier om föräldrar som terroriserar lärare till sjukskrivning. Elever som hotar varandra och skolpersonal. Det beryktande lärarlönelyftet. Nästan dagligen pratar jag med kollegor som är eller håller på att bli sjukskrivna. Det får mig att fundera på om ungdomsskolan är en plats där jag kommer kunna trivas? Kommer jag fastna inom komvux och folkögskolevärlden?

 

/Fredrik Stillerud

 

Kommentera innehåll
Läs kommentarer (0 st)
Kommentera inlägget
Kommentera inläggetSenast uppdaterad:

Publicerad: