Gå till innehåll
  • Start
  • / Trädgård & park

Karlslunds herrgård är en välbevarad mellansvensk herrgårdsmiljö där både byggnader, trädgård, park och omgivande landskap är så värdefulla att miljön inte kan ersättas om den går förlorad. Området är ett så kallat riksintresseområde för kulturmiljövården i Sverige. Det vårdas som ett omtyckt och välbesökt utflyktsmål. Sedan år 2010 är Karlslund ett kulturreservat.

Karlslunds köksträdgård.

Vid Karlslunds herrgård kan du hitta både en engelsk park, frukt- och köksträdgård och terrassträdgård samt flera tidstypiska planteringar från herrgårdsträdgårdens storhetstid. Karlslunds herrgård har en 350-årig historia av trädgårdsodling.

Karlslunds trädgård

Karlslunds herrgård har anor sedan 1500-talet. Då var Karlslund en kungsladugård som skulle försörja Örebro slott med livsmedel. En karta från 1655 är det första dokument som visar var den första trädgården låg. Mer info om trädgårdens historia.

Barnens trädgård

I Karlslunds trädgård har en ny attraktion för barn och barnfamiljer skapats. Här kan du låta dig föras med på ett äventyr i en värld där figurer som trollkarlen, jätten och prinsessan har sina hemvister. Leka kurragömma i piltunnlarna eller gå på upptäcktsfärd i den långa häcklabyrinten.

Tipspromenad - Hitta djuren i Barnens trädgård

I Barnens trädgård gömmer sig flera olika djur. Vill du hjälpa oss att hitta dem alla? Start är inne i Anckarsvärds magasin. Här hittar du mer information. Trevlig tur!

Kolonilotter i köksträdgården

Karlslunds odlarförening. Mer information: ordförande Git Welamsson, gits.post@gmail.com.

Parkpromenaden

Man kan följa Parkpromenaden genom att gå en promenad med numrerade skyltar som ger information om byggnader och andra sevärdheter i park och trädgård.

Natur- och kulturguide

Med appen "Natur- och kulturguide" får du nya möjligheter att upptäcka omgivningarna i Karlslund och Oset/Rynningeviken. Du kan till exempel lyssna på berättelser, se teckenspråksfilmer och titta på bilder med anknytning till områdena.

Informationen i appen är anpassad så att du som har en syn-, kognitiv- eller hörselnedsättning kan ta del av guidningen. Det finns bland annat teckenspråksfilmer, lättlästa texter och bildspråk (bilder från Symwriter).
Information om Natur- och kulturguiden

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Karlslund

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se