”Vi har en lite större idé om vad mat och vettiga råvaror kan göra för örebroregionen.”

– Anders Johnsson, Kock och grundare av Slyteviken

På Slyteviken kreativ catering & matstudio är man noga med mycket. Alla råvaror man använder ska vara odlade på ett sätt som är varsamt för både djur och natur. Man är personligen bekant med många av sina leverantörer som dessutom helst ska vara lokala.

Leende man i kockkläder framför ett fönster.

Den KRAV-certifiering Slyteviken har är den högsta möjliga: 90% av alla råvaror är ekologiskt odlade. Och, man är noga med resultatet, maten man lagar måste smaka gott. ”Jäkligt gott”, om man ska citera Anders Johnsson, vinnare av Årets Ekokock 2020, som grundat och driver Slyteviken.

– Man kan väl säga att vi har en lite större idé om vad mat och vettiga råvaror kan göra för örebroregionen, och i förlängningen, för världen. Klart det kostar lite mer om man vill arbeta med produkter från närområdet utan negativ påverkan på miljön och utan onödiga kemikalier, men i långa loppet vinner vi alla på att hitta ett klokare sätt att hushålla med alla fantastiska råvaror vi har tillgång till på nära håll. Både ekologisk, gastronomiskt men också faktiskt ekonomiskt, berättar Anders entusiatsikt.

Trots att Anders utöver arbetet i köket och tävlandet även skrivit en kokbok finns plats för nya projekt.

– I april öppnar jag CVKÖKET i centrala Örebro. Det blir lunchlådor för takeaway, helgkassar och dessutom matlagningskvällar med Chef’s Table. Vi kommer ordna matlagningskurser så att man kan lära sig att laga hållbart efter säsong med de fantastiska råvaror vi har här i närheten. Konceptet omfattar även en butik/skafferidel så Örebroborna kan handla hem lokala, smakrika råvaror.

Slytevikens köksrester då, sorteras de?

– Givetvis! Det blir biogas och biogödsel av våra köksrester. Biogödsel kan ersätta konstgödsel och bidrar till lokal och ekologisk matodling.

Anders Johnssons utmärkelser

  • Årets Ekokock 2020
  • Årets Hållbarhetskock 2020 (Vi konsumenter)
  • Topp fyra i världen 2020 i ”kokboks VM” (Gourmand Awards) med kokboken ”HÄRIFRÅN – råvaror, recept och relationer”
  • Finalist i ”Årets kock 2018”, SM i professionell matlagning.
  • Örebro kommuns externa miljöpris 2020

Senast uppdaterad:

Publicerad: