Varför har vi inte börjat med det här tidigare?

Innan Covid hindrade besök utifrån hade Epirocs huvudkontor i Stockholm genomgått en förvandling. En förvandling ingen besökare kunde missa.

Två återvinningskärl med texten "Metal, Glass" och "Plastic".

Nya källsorteringsstationer, inom tio meter från varje kontorsplats. Epirocs designfärg är klargul, och de lackerade kärlens färger lika klara, som utropstecken. I likhet med kontorets konferensrum med namn som koppar, cobolt och aluminium efter några av de grundämnen Epirocs gruvutrusning hjälper 150 länder utvinna, är sorteringskärlen också märkta efter material. Glass/metal, plastic, paper och organic.

Tre förpackningar.

För att understryka att alla medarbetare förväntas sortera har varje skrivbordsplats en tillhörande plastbehållare, stor som en témugg, med texten: My waste isn't wasted! (sv: Mitt skräp kommer till nytta!). Budskapet, både mot de anställda och mot besökare är mycket tydligt: På Epiroc i Stockholm källsorterar vi.

På caféborden i det gemensamma pentryt står bordsryttare. Motivet är utsikten från kontoret och texten berättar om hur reningsverket insprängt i det intilliggande Henriksdalsberget producerar biogas.

Tre bordpratare.

En pil går till en byggnad intill Hammarby kanal som döljer ett underjordiskt bussgarage där 140 biogasbussar tankas fossilfritt via ledning från reningsverket. En annan pil visar var man kan tanka sin bil med bränsle gjort på den kaffesump man sorterade tre veckor tidigare. Närmaste
biogasmack ligger nämligen bara 700 meter bort.

Två skyltar på bord.

Hur tog då medarbetarna från ett 40-tal olika länder, emot förändringen av sin arbetsplats?

Varje ny vana kräver kunskap, och Beatrice Drott som minns införandet 2019 medger att ett och annat: appappapp, ska du verkligen slänga den där? behövdes.

– Ärligt talat så blev jag förvånad hur positiva alla var. Åtta dagar efter att vi monterat stationerna med tillhörande instruktioner och delat ut sorteringskärlet för tépåsar och fruktskal till
kontorsplatsen var det egentligen bara en sak medarbetarna tyckte var ologiskt.

– Varför hade vi inte infört sortering av matavfall till biogas långt tidigare?

Senast uppdaterad:

Publicerad: