”Tar ingen initiativ så händer heller inget.”

– Staffan Vilhelmsson, vd, Vänerbränsle och Henrik Gillisson, vd, LBC Logistik

”Jag är 100% fossilfri”. Texten på lastbilen parkerad mellan flishögarna talar sitt tydliga språk: LBC Logistik och Vänerbränsle står för nytänkande vad gäller drivmedel.

Två män framför lastbil.

Varför har ni valt biogas?

Staffan Vilhelmsson, vd, Vänerbränsle: Moelven säljer trävaror som byggs in i hus och som på så vis binder koldioxid i hundratals år. Bolaget Vänerbränsle säljer Moelvens biprodukter som sågspån och flis till papperstillverkning, pelletsindustri och värmeverk. Den enda del av Moelvens verksamhet som använder mycket fossil energi är vägtransporter.” Lösningen stavas LBC och LBG. Som i LBC Logistik och Liquid Bio Gas, som flytande biogas kallas på fackspråk.

Henrik Gillisson, vd, LBC Logistik: Som leverantör av logistiktjänster har vi länge följt fordonsindustrins tekniska utveckling mot hållbara drivmedel. Med det stationsnät som nu finns för biogas och de hållbarhetsmål som vår kund Moelven har blev biogasdrift ett givet val för oss.

Är ni nöjda med valet?

Staffan: Absolut. Vi är seriösa i vår hållbarhetssatsning och biogaslastbilen är ett konkret bevis för det. Både för oss själva, mot kunder och faktisk mot alla som ser bilen.

Henrik: Ja, ett förnybart bränsle som flytande biogas är överlägset för oss som kör över stora delar av landet, inte minst nu när stationsnätet är väl utbyggt. Långa transporter med el är inte ett alternativ i dagsläget.

Ekonomin, hur ser den ut?

Henrik: Vi är positivt överraskade så här långt. Efter att ha kört på flytande biogas i några månader verkar det vara bränslesnålare än diesel. Dessutom underlättades investeringen av stödet från Klimatklivet.

Vet era kunder om att ni är pionjärer genom att köra tunga transporter på ett fossilfritt bränsle tillverkat i Sverige?

Staffan: Det tror jag nog de vet. Men jag är inte lika säker på att alla beslutsfattare på företag och kommuner i Örebro och Värmland är medvetna om den här möjligheten. I och med att bränslet är lokaltillverkat och dessutom klimatsmart så borde det ju vara ett givet val för många fler än oss.

Henrik: Med vår biogasdrivna fjärrenhet vill vi inspirera både våra kunder och våra medlemmar att välja alternativ, som utan kompromisser i prestanda och arbetsmiljö kombinerar lönsamhet med miljönytta.

Fakta om LBC Logistiks biogaslastbil

  • LBC Logistiks flis-lastbil är en Volvo FH 13 med 460 hk
  • Påbyggnation: Eksjö Truck & Maskin.
  • Räckvidd i snitt på en tank: 600 km. Flytande biogas kan man tanka i närområdet. Tankstationer finns i: Örebro, ­Karlstad, Götene och fler är på gång.

Senast uppdaterad:

Publicerad: