I Trollhättan går nästan alla kommunens bilar på biogas

Trollhättan energi är pionjärer när det gäller biogas. Redan i början av 1990-talet börjades det talas om biogas i kommunen, och nu är det drivmedlet i nästan alla kommunens fordon.

– Idag tänker vi inte ens på det. Det är en självklarhet för oss, vi producerar biogas och självklart använder vi det också överallt där vi kan, säger Ulrika Edh-Spranger, affärsområdeschef Avfall & Återvinning på Trollhättan energi.

Man framför stort fordon.

Anders Brodd, renhållningstekniker Trollhättan energi.

Det kommunala energibolaget bedriver verksamhet inom ett brett område, det är vatten och avlopp, biogas, elhandel, elnät, avfall och återvinning och stadsnät. Det innebär många av fordon av olika slag, och med höga miljöambitioner måste de så klart drivas hållbart.

Nästan hela fordonsflottan på totalt drygt 80 bilar kör idag fossilfritt, och 70 procent av dem går på biogas. Allt från små personbilar till tunga kranbilar.

– Det funkar jättesmidigt, även de tunga fordonen. Jag skulle nog säga att det både är smidigare och ger en bättre arbetsmiljö nu när vi kör på gas jämfört med diesel, säger Anders Brodd, renhållningstekniker och lyfter bland annat renare luft och smidigare arbetsflöden som exempel.
– I början var det tankningen som var ett problem. Men nu har vi installerat långtidstankning i carporten vilket gör att bilen tankas vid slutet av dagen och när man kör ut på morgonen så är den fulltankad.

En sopbil gör av med 4,3 kilo gas i timmen, och en tankning räcker hela dagen med marginal.

Trollhättan energi har precis upphandlat en ny kranbil på 410 hästkrafter, den har en lyftkapacitet på 21 tonmeter och når 17,5 meter. Även den kranbilen går på biogas utan problem.

– Egentligen är inte de tunga fordonen krångligare än de lätta. Det är nästan tvärtom. Jag tycker att biogasen funkar riktigt bra, det är inga problem alls för oss som jobbar med fordonen, säger Anders.

Trollhättan energi både producerar och säljer biogas. Produktionen kom igång 1996 och har alltså i mer än 25 år gett såväl närproducerat drivmedel som arbetstillfällen till regionen.

– Hållbarhet genomsyrar hela vår verksamhet. Vi har nyligen beslutat att hela kedjan från produktion till leverans av våra produkter och tjänster ska vara fossilfri senast 2030. Och när det gäller vår egen verksamhet ska vi ha nått målet om hundra procent fossilfrihet redan 2025, säger Ulrika Edh-Spranger.

Trollhättan energis tunga fordon

Trollhättan energi har 14 tunga fordon i sin flotta. De nyaste är:

  • Scania P410 6X2 2021 Kranbil 21t
  • Scania L 340 4X2 2021 Tvåfacksbil
  • Scania L340 6X2 2020 Tvåfacksbil

Alla bilarna går på biogas.

Senast uppdaterad:

Publicerad: